Policajci iz BiH se bune zbog malih plaća, uputili zahtjeve, evo koliku osnovicu traže

1
Radiosarajevo.ba
Policajci iz BiH se bune zbog malih plaća, uputili zahtjeve, evo koliku osnovicu traže
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Policijski službenici

Savez sindikata policijskih organa u BiH uputio je pismo Predsjedništvu BiH, Vijeću ministara BiH i Parlamentarnoj skupštini BiH gdje su tražili da se ispune njihovi zahtjevi. 

Upozorili su da su pojedine kategorije uposlenih u policijskim Agencijama na rubu egzistencije i jedva sastavljaju kraj s krajem.

U nastavku njihovo pismo prenosimo u cijelosti:

Nestlé bilježi organski rast od 1,4% u prva tri mjeseca ove godine

Nestlé bilježi organski rast od 1,4% u prva tri mjeseca ove godine

"Ističemo da su svi uposleni u policijskim Agencijama na nivou Bosne i Hercegovine, u sve tri kategorije, najlošije plaćeni u odnosu na uposlene na drugim nivoima vlasti, entitetskim, kantonalnim pa čak i općinskim nivoima.

Danas kada troškovi života rastu iz dana u dan najniža plata na nivou institucija Bosne i Hercegovine iznosi 475,69 KM i nije promijenjena od 2012. godine, dok istovremeno najniža plata u Federaciji Bosne i Hercegovine iznosi 543,00 KM te u RS 590,00 KM.

Također, ističemo da ste Vi predstavnici vlasti na državnom nivou plaćeni za svoj “rad” mnogo više od svojih kolega na nižim nivoima vlasti, te ovom prilikom tražimo za uposlene u policijskim organima Bosne i Hercegovine plate barem istom u iznosu kao što su plaćene iste kategorije u nižim organima vlasti.

S tim u vezi moramo Vam pojasniti iako bi Vi to trebali znati da zaposlenici (zaposleni sa srednjom stručnom spremom) u policijskim Agencijama na nivou Bosne i Hercegovine imaju mjesečna primanja u iznosu od 475,69 KM, odnosno većina njih koji pružaju podršku policijskim službenicima u obavljanju policijskih zadataka i van radnog vremena i u dane vikenda u iznosu od 665,00 KM, dok samo manji dio ima platu od 775,00 KM.

Dalje ističemo da državni službenici (zaposleni sa visokom stručnom spremom) rade za platu u iznosu od 997,00 KM do 1296,00 KM zavisno od pozicije i radnog mjesta, zbog čega je veoma teško zaposliti i random odnosu zadržati stručnjake iz IT sektora i analitičare koji su direktno vezani za operativne poslove koje obavljaju policijski organ i koji su neophodni za rad policijskih Agencija.

Kad je u pitanju plata policijskih službenka, ista je manja u odnosu na sve policijske službenike sa nižih nivoa vlasti u prosjeku od 300 do 800 KM u zavisnosti od čina.

Policijski službenik sa činom policajac u Graničnoj policiji, SIPA-i i Direkciji za koordinaciju policijskih organa radi za mjesečnu platu u iznosu od 897,00 KM dok policijski službenik u činu mlađi inspektor ima mjesečna primanja u iznosu od 1340,00 KM.

Izdvajanja sa jedinstvenog računa Uprave za indirektno oporezivanje za potrebe entiteta su od 2012. godine povećana za više od 30% što je rezultiralo drastičnim povećanjem plata uposlenih u entitetskim institucijama dok su plate uposlenih u policijskim institucijama na nivou države stagnirale zadnjih deset godina a prije toga su smanjene za oko 7%.

Zbog ovakve situacije, u poslednje vrijeme, svjedoci smo odliva kadrova iz policijskih agencija na nivou države, što direkto utiče na sigurnost i kvalitetno obavljanje poslova.

Savez sindikata ističe da Vijeće ministara Bosne i Hercegovine u pogledu utvrđivanja osnovice ne poštuje ni sporazum koji je potpisala 2012. godine sa tada jedinim reprezentativnim sindikatom, Samostalnim sindikatom državnih i policijskih službenika i zaposlenika u institucijama Bosne i Hercegovine, sudskoj vlasti i javnim ustanovama Bosne i Hercegovine, broj 01-67-3-1970/12, kojom prilikom su se potpisnici protokola u skladu sa članom 3. i 4 istog, složili da će se usvojena visina osnovice za obračun plate u gore pomenutom iznosu, korigovati za 2014. godinu maksimalno do postotka godišnje stope inflacije u Bosni i Hercegovini za 2012. godinu, međutim odredbe istog nikada nisu provedene niti je od 2012. godine povećana plata uposlenima u policijskim organima BiH.

U vezi sa svim navedenim Upravni odbor Saveza sindikata policijskih organa u BiH, je dana 25.02.2022. godine održao sjednicu i definisao slijedeće zahtjeve:

- od Vijeća ministara Bosne i Hercegovine tražimo utvrđivanje osnovice za obračun plate u iznosu od najmanje 630,00 KM obzirom da osnovica za obračun plate za 2022. godinu u iznosu od 535,00 KM koju je predložilo Ministarstvo finansija i trezora BiH predstavlja nedovoljan iznos povećanja imajući u vidu cijene potrošačke korpe u 2009. godini kada je ista primjenjivana i danas, te da se iznađe mogućnost da se od povećanja osnovice izuzmu izabrana i imenovana lica;

- od Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, Predsjedništva Bosne i Hercegovine i Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine tražimo usvajanje Budžeta Bosne i Hercegovine po hitnom postupku.

- od Vijeća ministara Bosne i Hercegovine tražimo utvrđivanje regresa za 2022. u vrijednosti osnovice za obračun plate obzirom da je predloženi iznos od 300,00 KM u odnosu na iznos regresa koji se isplaćuje u pojedinim državnim pa i entitetskim institucijama ponižavajući;

- od Vijeća ministara Bosne i Hercegovine tražimo povećanje toplog obroka sa sadašnjih 8,00 KM na 12,70 KM u kojem iznosu je isplaćivan 2009. godine;

- od Vijeća ministara Bosne i Hercegovine tražimo hitnu izmjenu Odluke o visini, načinu i postupku ostvarivanja prava na naknadu za prijevoz na posao i prijevoz s posla u institucijama Bosne i Hercegovine, na način da se utvrdi da se iznos naknade koriguje svakih šest mjeseci u skladu sa cijenama goriva obzirom da je u vrijeme utvrđivanja iznosa naknade cijena goriva iznosila 1,7 KM a danas iznosi 2,6 KM;

- od Vijeća ministara Bosne i Hercegovine tražimo izmjenu Odluke o načinu i postupku ostvarivanja prava uposlenih u institucijama Bosne i Hercegovine na naknadu za službeno putovanje u pogledu izmjene iznosa dnevnice sa 25,00 na 50,00 KM te eventualnog različitog definisanja „službenog putovanja“ i „operativnog rada“ policijskih službenika ili izuzimanja policijskih službenika iz iste;

- od ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine tražimo hitan sastanak kako bi istog upoznali sa zahtjevima Saveza sindikata, obzirom da od imenovanja do danas nije održao ni jedan sastanak sa predstavnicima Sindikata i pokazao interes za rješavanje problema sa kojima se susreću uposleni u policijskim Agencijama;

- ukoliko se do 15.03.2022. godine nadležni kojima su upućeni zahtjevi Saveza ne oglase po istim započeti aktivnosti na organizaciji generalnog štrajka u skladu sa odredbama Zakona o štrajku u institucijama Bosne i Hercegovine", navodi se u pismu Saveza sindikata policijskih organa u BiH. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije