Pokret Dosta! najoštrije osuđuje napad policije na novinara

Radiosarajevo.ba
Pokret Dosta! najoštrije osuđuje napad policije na novinara

Pokret Dosat izdao je saopćenje u kojem osuđuje jučerašnji napad policajca na novinara Oslobođenja tokom protesta radnika tvornice obuće Aida iz Tuzli. Saopćenje prenosimo u cjelosti:

U državi u kojoj su pripadnici/e novinarske profesije izloženi/e prijetnjama kriminalaca, pritiscima njihovih političkih pokrovitelja, pa čak i fizičkim nasrtajima predstavnika vlasti, policija, čiji je posao da štiti javni interes, pridružila se kriminalnim strukturama u proganjanju, zastrašivanju i fizičkim napadima na novinare!

Iako je imao novinarsku akreditaciju, novinar „Oslobođenja“ je napadnut prvo verbalno, a zatim i fizički, od strane policajca koji je predstavnike/ce kantonalnih vlasti „obezbjeđivao“ onako kako im najviše odgovara – štitivši ih od očiju javnosti, javnog interesa i izloženosti kritici za svoj notorni nerad.

Nije slučajno što je Almir Šećkanović napadnut na ulazu u zgradu u kojoj se vodio razgovor između štrajkačkog odbora „Aide“ i kantonalnog ministra industrije, energetike i rudarstva.

Nakon nedavnog skandaloznog hapšenja radnica „RK Bosne“ u Zenici, policija je još jednom pokazala da se u sukobima obespravljenih radnika/ca i političko-privredne privatizacijske mafije ponaša kao privatno obezbjeđenje kriminalnih moćnika, a ne kao javna služba koja je dužna da štiti interese građana/ki iz čijih džepova je i plaćena.
Pokret Dosta! zahtjeva od nadležnih da se jasno odrede prema ovom skandaloznom potezu tuzlanske policije!

U suprotnom, jedina poruka ovog i sličnih sve učestalijih incidenta biće da je predstavnicima/cama medija, kao garantima javnog nadzora nad radom vlasti, zabranjeno da izvještavaju o (ne)radu vlasti; te da je radnicima i radnicama zabranjeno da koriste zakonom zagarantovane mehanizme za ostvarivanje svojih najosnovnijih prava.

U tom slučaju, jasno je da država u kojoj živimo niti je demokratska, niti ima namjeru da to postane, te da se njene vladajuće strukture, umjesto da se kreću ka uspostavljanju pravne države, koriste aparatom sile kako bi uspostavile očitu i nedvosmislenu diktaturu.


radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije