Pokrenuta Skupština građana BiH: Johann Sattler i Eric Nelson na otvaranju

6
Radiosarajevo.ba
Pokrenuta Skupština građana BiH: Johann Sattler i Eric Nelson na otvaranju
PrtScr / Skupština građana

EU u BiH je pokrenula Skupštinu građana, inovativni model deliberativne demokratije, koji nudi jedinstvenu priliku građanima u BiH da direktno izraze svoje stavove o ustavnim i izbornim reformama, da preporuče konkretna rješenja za eliminaciju diskriminatornih odredbi Ustava BiH i za unapređenje Izbornog zakona.

Ovaj proces se zasniva na dva kruga slučajnog odabira građana kao reprezentativnog uzorka stanovništva zemlje. Tokom pripremne faze procesa, koja je završena u augustu ove godine, obavljen je prvi krug. Pismo koje su potpisali ambasadori EU, SAD-a i Misije OSCE-a u BiH, upućeno je na 4.000 nasumično odabranih domaćinstava, pozivajući građane da iskažu svoj interes za učešće u Skupštini građana BiH registracijom putem web stranice www.skupstinagradjana.ba.

Drugi krug nasumičnog odabira građana održan je danasu Sarajevu, u Međunarodnom centru za djecu i mlade na Grbavici, mjestu koje je prilagođeno mjerama COVID-19. Među onima koji su se prijavili za učešće u Skupštini građana BiH, konačna grupa od ukupno 57 članova Skupštine će biti nasumično odabrana uz pomoć kompjuterskog softvera i ždrijebanja.

Politika straha i panike plaši građane Bosne i Hercegovine pred izbore i rezoluciju o Srebrenici

Politika straha i panike plaši građane Bosne i Hercegovine pred izbore i rezoluciju o Srebrenici

Na samom početku građanima se obratio ambasador Europske unije Johann Sattler koji je istaknuo da daju glas građanima BiH o temama koje su veoma važne.

"Demokratija je više od izbora, koji se održavaju svake dvije ili četiri godine. demokratija znači da ste uključeni, nije bilo da li je to zaštita okoliša, diskriminacija, socijalna prava ili slično", kazao je Sazzler.

Ambasador Sjedinjenih Američkih Dražva u BiH, Eric Nelson je rekao da mu je čast što može razgovarati sa građanima BiH o tome šta je budućnost naše zemlje.

"Jasno je da postoji nedostatak političke volje da BiH krene naprijed. Ova je prilika ključna za napredak BiH. Zato je prilika i za SAD da uhvatimo priliku i pomognemo BiH da krene naprijed. Svaka demokratija stoji na temeljima konstituivnosti". reako je Nelson.

On je istaknuo da će na ovaj način da dođu do svakog dijela naše zemlje i istaknuo je da je ovo važan proces te da se mora čuti glas svakog građanina.

"Građani očekuju i žele da ova zemlja krene naprijed. Građani nisu zainteresirani da zemlja ide nazad. Oni su željni da vidae kako se ekonoija razvija. A sve će se to desiti, ako bude vladavina prava. Potrebno je da svaki građanin osjeća da je njihov glas na izborima važan, a nažalost to nije danas situacija", kazao je Nelson.

Ambasador SAD-a je poručio da su mnogi danas isključeni iz izbornog procesa jer ne pripadaju ni jednoj od tri etničke skupine.

"Mora se dati mogućnost svim građanima mogućnost da učestvuju na izborima. Hvala vam svima, što se slažete da je ovo prioritet i radujem se prenošenju vašeg galsa u parlament jer važno je da ova zemlja krene naprijed", zaključio je Nelson.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije