Pokrenuta peticija nakon sramotnih komentara: Pozivi na ubistvo zastupnice nakon vrijeđanja

3
Radiosarajevo.ba
Pokrenuta peticija nakon sramotnih komentara: Pozivi na ubistvo zastupnice nakon vrijeđanja
Foto: Printscreen / Elzina Pirić - jedna od potpisnica peticije

Šest zastupnica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH: Amra Junuzorvić Kaljić, Mirjana Marinković Lepić, Elzina Pirić, Lana Prlić, Delfa Dejanović i Azra Okić pokrenule su potpisivanje Peticije za dekontaminaciju politike od nasilja.

Povod su, kako se navodi u saopćenju, učestali napadi i orkestracija napada na parlamentarke i generalno političke neistomišljenike koje nerijetko, prema njihovom mišljenju, nadahnjuju sami političari svojim govorima.

''Prvo se dogodio fizički napad na Elzinu Pirić, a potom je Ismet Bećar na svom FB profilu izvrijeđao Ajlu Milišić Pepić nakon čega su uslijedili i pozivi na njeno ubistvo'', navodi se u saopćenju.

Gradačac: Pogledajte hapšenje osumnjičenog za ubistvo žene

Gradačac: Pogledajte hapšenje osumnjičenog za ubistvo žene

U obrazloženju peticije, zastupnice kažu kako su i same bile izložene nebrojenim napadima na spolnoj, rodnoj, etničkoj, ideološkoj i drugim osnovama, od strane članova, dužnosnika i političkih zaposlenika drugih stranaka, koji su uključivali i govor mržnje i huškanje i fizičke napade.

''Ne želeći te slučajeve na bilo koji način eksploatirati, ali duboko svjesne da su ti napadi nerijetko provedeni od ljudi u politici ili od njih instruirani, imamo odgovornost da pokrenemo akciju dekontaminacije politike od bilo koje vrste nasilja.

Hoće li napadnuta zastupnica Elzina Pirić dobiti policijsku zaštitu? Evo šta kaže ministar Isak

Hoće li napadnuta zastupnica Elzina Pirić dobiti policijsku zaštitu? Evo šta kaže ministar Isak

Također, duboko svjesne da fizički napadi, govor mržnje, huškanje, ugrožavanje ljudskih prava, narušavanje ljudskog dostojanstva može doći od člana, dužnosnika ili zaposlenika bilo kojeg političkog subjekta i biti usmjereni kako prema ženama tako i prema muškarcima, kako prema političarima tako i prema građanima, ne želimo se zadržati na osudi samo jadnog čina i potaknuti na odgovornost članove samo jedne stranke, već potaknuti sve nas zastupnice i zastupnike u Zastupničkom domu", navodi se u saopćenju.

Peticijom traže da potpisnik javno osudi fizičke napade, govor mržnje, narušavanje ljudskog dostojanstva, huškanje i druge neprimjerene akte koje počine članovi stranke, traži da isto urade najviši funkcioneri, organi i tijela njegove stranke kao i isključenje prestupnika iz stranke i s radnog mjesta ako je zaposlen u stranci ili na bilo koji način angažiran u ime stranke.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije