Pokrenut ćemo sudske postupke zbog smjena

Radiosarajevo.ba
Pokrenut ćemo sudske postupke zbog smjena


Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić ocijenio je da Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine (SDPBiH) "neodgovornim i nerazumnim potezima" ovu zemlju uvodi u krizu s neizvjesnim ishodom, a da posljednji u nizu poteza predstavlja udar na državu BiH, posebno na bošnjački narod.

Obraćajući se kao uvodničar na redovnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca "Krug 99" o temi "Kako iz političke krize u BiH ?", Tihić je kazao da umjesto bavljenja rješavanjem životnih i drugih problema te pitanjima vezanim za put BiH u EU i NATO, sada se bavimo pitanjima "izbacivanja" SDA iz vlasti.

Tri cilja izbacivanja

Tihić smatra da postoje tri glavna cilja "izbacivanja" SDA iz vlasti.

"On (SDP) želi da se metod rada, kakav postoji u SDP-u, dirigovanja od vrha prema dole, primjenjuje kada su u pitanju i institucije BiH. Oni žele da se u centrali SDP-a donose sve poslovne odluke iz nadležnosti javnih kompanija, uključujući i odluke o tenderima, a mi to nikada nismo radili."

"U prvom redu to je prikrivanje i sprječavanje institucionalne borbe protiv organiziranog kriminala. Drugi je uvođenje policijske države, koja bi služila za obračun s političkim neistomišljenicima i treći je izbacivanje iz vlasti legitimnih predstavnika bošnjačkog naroda. Bojimo se da sada kad se SDP našao u ćorsokaku i kada vidi da ne može ustavnim i zakonskim putem, kako oni kažu, izbaciti SDA iz vlasti, da ne krene u neke kompromise koji mogu koštati državu BiH", kazao je Tihić.

Naglasio je da je SDA učinila sve da koalicija s SDP-om uspije i da je to činjeno zbog države BiH, ali da, nažalost, SDP neće partnere, već poslušnike. Tihić  smatra da bi SDA bila "izbačena" i iz Federalne vlade , kao što je to urađeno u kantonima, da za to postoji mogućnost.

Suprotno zakonu

"Ovo što je u kantonima urađeno, urađeno je čak i mimo zakona i mimo poslovnika i mi ćemo vezano za to voditi određene sporove, sudske postupke, kako bi dokazali da su ta razrješenja bila suprotna i zakonu i poslovniku. Ne postoji ustavna, a ni zakonska mogućnost da se u Federalnoj vladi provede ono što SDP želi", kazao je Tihić.

Ocijenio je da SDP nikada još nije izrastao iz komunističke partije u modernu socijaldemokratsku stranku, a da se SDA kreće putem od stranke muslimansko-kulturnog-povijesnog kruga, kako je osnovana i kako je bilo u njenim dokumentima, do danas narodne stranke političkog centra, otvorene za sve građane, objavila je novinska agencija Fena.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije