Pokloni funkcionera u BiH uskoro bi mogli biti oslobođeni PDV-a

Radiosarajevo.ba
Pokloni funkcionera u BiH uskoro bi mogli biti oslobođeni PDV-a
Arhiv / Ilustracija
Zastupnici u Parlamentu Bosne i Hercegovine uskoro bi se trebali izjasniti o Prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o porezu na dodanu vrijednost (PDV), kojim bi se roba do sada oslobođena carine oslobodila i PDV-a.

Prema ovom prijedlogu, brojni artikli bili bi oslobođeni PDV-a, a među njima se nalaze medicinski instrumenti, neki lijekovi, donacije, roba namijenjena gradnji, održavanju ili ukrašavanju grobalja, te spomen-ploče za žrtve rata drugih država koje su pokopane u carinskom području BiH, prenose Nezavisne novine.

Ipak, pored svega ovog najzanimljiviji dio zakona jeste prijedlog da se smanji PDV i za funkcionerske poklone, odnosno na robu koja je striktno namijenjena monarsima ili šefovima države.

Tačnije, u ovom Prijedlogu zakona, ističe se da bi PDV-a bila oslobođena roba koju uvozi Protokol Predsjedništva BiH, Diplomatski protokol MVP-a BiH i Protokol predsjednika entiteta, s namjerom poklona predsjednicima drugih država, uključujući i generalnog sekretara UN-a, careve, kraljeve, vladare ili sve ono što te osobe, kada dođu u BiH planiraju unijeti i trošiti

Također, predviđa se oslobađanje poreza i za poklone koje članovi Predsjedništva i predsjednici entiteta poklanjaju ovim licima.

Iz Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH dali su pozitivno mišljenje, uz konstataciju da će ove izmjene imati finansijski uticaj na prikupljanje indirektnih poreza pri uvozu, odnosno budžetskih prihoda po osnovu PDV-a ako se i dalje bude zadržao isti obim uvoza kao u 2016. godini, što neće olakšati odluku parlamentarcima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije