Pojas obavezan i na zadnjem sjedištu

Radiosarajevo.ba
Pojas obavezan i na zadnjem sjedištu

Policija Republike Srpske (RS) od 20. aprila, će početi provođenje represivne faze akcije ''Produžite liniju života – vežite pojas'', tako što će sankcionisati sve učesnike u saobraćaju koji ne budu koristili sigurnosne pojaseve na prednjim i na zadnjim sjedištima.

Također i roditelji koji budu prevozili djecu bez korištenja sigurnosnih sjedalica će bit kažnjeni.

Kazna za nekorištenje pojasa je 30 KM, a sigurnosne sjedalice 40 KM.

Policija RS-a do sada nije sankcionisala nekorištenje pojasa na zadnjim sjedištima, a ovom akcijom želi potaknuti građane na obavezu korištenja sigurnosnih pojaseva i na zadnjim sjedištima u cilju povećanja bezbjednosti u saobraćaju.

Po zakonu obavezno vezivanje na cijeloj teritoriji BiH

Po Zakonu o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini, u Članu 34. stoji da:

Vozač motornog vozila i lica koja se prevoze tim vozilom dužna su da koriste bezbjednosne pojaseve za vrijeme dok se vozilo kreće u saobraćaju na javnom putu.

U drugoj tački ovog člana stoji da: U putničkom automobilu na prednjem sjedištu do vozača ne smije da se prevozi lice koje je očigledno pod uticajem
alkohola ili opojnih sredstava, kao ni dijete mlađe od 12 godina, niti na zadnjem sjedištu dijete mlađe od pet godina, osim u slučaju kada na zadnjem sjedištu ima pricvršćenu dječiju stolicu, u kojoj dijete mora da bude vezano, ili da pored djeteta sjedi punoljetno lice.

Nefić: Policija u KS kažnjava nekorištenje pojasa

Iako među građanima glavnog grada Bosne i Hercegovine vlada uvjerenje da sarajevska policija ne kažnjava nekorištenje pojaseva na zadnjim sjedištima, to čini se i nije tako.

Potpariol MUP-a Kantona Sarajevo Irfan Nefić kratko nam je rekao da je po zakonu obavezno korištenje pojasa i da policija KS sankcioniše te prekršaje.

Prema Zakonu o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini za nepoštivanje odredbi iz člana 34. predviđene su kazne od 30 KM.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije