Pojam 'ostali' se izbacuje iz Ustava BiH?

Radiosarajevo.ba
Pojam 'ostali' se izbacuje iz Ustava BiH?

Prijedlozi amandmana tzv. 'nove parlamentarne većine' (SDP, HDZ, SBB i HDZ1990), koji se odnose na provedbu presude u slučaju 'Sejdić-Finci', suprotni su interesima države Bosne i Hercegovine i njenih građana, te stoga „neprihvatljivi za SDA“.

SDP protiv uspostave etničkih izbornih jedinica
Lider SDA ocijenio je i štetnim to što se prijedlozima ide ka jačanju uloge doma naroda na štetu doma građana (Zastupnički dom)

Ovim riječima je Sulejman Tihić, šef Stranke demokratske akcije (SDABiH), danas (16. jula) otvorio pres-konferenciju na kojoj je govorio o tome kako će navedeni prijedlozi ojačati etnički koncept u odnosu na građanski. Tihić je kazao kako su rješenja koja su predložili SDP i HDZ korak nazad, te je podvukao kako je, umjesto obaveze da se kroz promjene Ustava otkloni diskriminacija na štetu bh. građana, pitanje 'ostalih' najmanje tretirano.

Alijansa za potjere

Navedeno je, kazao je Tihić, da će članove Predsjedništva BiH predlagati klubovi konstitutivnih naroda. „Zašto ta mogućnost nije data i Klubu ostalih?“, upitao je Tihić i kazao kako je „teoretski moguće da i konstitutivni klubovi predlože nekoga ko je 'ostali', ali...“ Zaključio je time kako se otišlo još i dalje, te je pojam 'ostali' izbačen iz Ustava te zamijenjen formulacijom „oni koji se ne izjašnjavaju kao pripadnici jednog od konstitutivnih naroda“.


On je otkrio i kako će jedini kriterij za izbor delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH biti broj stanovnika određenog naroda u datom kantonu. „Tako se može desiti da 90 posto delegata hrvatskog naroda dođe iz Zapadne Hercegovine; kod Srba bi dvije trećine došle iz Drvara, Glamoča, Grahova... Bošnjački delegati, pak, došli bi iz Sarajevskog, Tuzlanskog ili Zeničko-dobojskog kantona.“

Uz napomenu kako se radi o povredi koncepta ravnopravnosti, Tihić je ocijenio kako bi SNSD i HDZ (koji bi kontrolirali konstitutivne klubove u Federaciji BiH) tako postali većina, a Bošnjaci politička manjina:

„Tek sada je jasna pogubnost i štetne posljedice politike asimetričnih rješenja u FBiH i RS koju je kreirao Zlatko Lagumdžija u vrijeme tzv. Alijanse za 'potjere'“. (Tihić je rekao 'potjere', iako se tadašnja Alijansa nazivala 'Alijansa za promjene'; namjerna greška ili ne, prosudite sami, op.a)

BiH, pa entiteti

Uz Tihića, na novinarska pitanja odgovarali su i Sadik Ahmetović te Bakir Izetbegović. Rečeno je kako u SDA smatraju da bi Vjekoslav Bevanda, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, trebao podnijeti ostavku zbog razrješenja ministara iz SDA: „Zadržati mandat, zadržati glasove, a razriješiti ministre? To je nedemokratija.“

Također, iako se to presudom Evropskog suda za ljudska prava nije tražilo, dodao je Tihić, predlažu se rješenja kojima se smanjuju ovlasti Predsjedništva BiH, poput pitanja o budžetu i vanjske politike. Zbunjujuće je, kazao je lider SDA, što se nigdje ne navodi ko će donositi i odlučivati o budžetu: „možda entiteti?“.


Osvrnuo se i na odluku Ustavnog suda BiH o poništavanju Zakona o statusu državne imovine koja se nalazi na teritoriji entiteta RS, što je šef SDA i inicirao i koji ju je danas stavio u ravan sa odlukom o konstitutivnosti. Ovim je, rekao je Tihić, potvrđen kontinuitet bh. državnosti: „jasno je da je BiH postojala i prije entiteta“.

Cjelokupnu argumentaciju SDA na ponuđena rješenja možete pročitati na ovom LINKU.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije