Pogubnost novog zakona o javnim nabavkama

Radiosarajevo.ba
Pogubnost novog zakona o javnim nabavkama

Ukoliko delegati u Parlamentarnoj skupštini BiH prihvate rješenja koja su sadržana u predloženom nacrtu novog zakona o javnim nabavkama, korupcija će sa sadašnjih 700 miliona KM godišnje ili 22 KM u sekundi, porasti i dostići godišnji iznos od 900 miliona KM, od ukupno oko tri milijarde KM, koliko se godišnje utroši na nabavke robe, usluga i radova u BiH.
 
„To bi BiH učinilo neprikosnoveno najkorumpiranijom zemljom u Evropi“, tvrde predstavnici banjalučkog Udruženja građana „Tender“, uz napomenu da će delegati u Parlamentarnoj skupštini odlučiti - koliko će stotina miliona KM godišnje u javnim nabavkama legalno završavati u džepovima koruptivnih pojedinaca. 
 
Na pres-konferenciji u Banjoj Luci, povodom najave direktorice Agencije za javne nabavke, da će se u naredna dva mjeseca donijeti novi zakon o javnim nabavkama, Udruženje građana “Tender” je podsjetilo na antikoruptivna rješenja i mehanizme normativne i institucionalne prirode koje godinama uporno predlažu, i čijom dosljednom primjenom bi se, smatraju, korupcija godišnje spustila ispod 300 miliona KM. 
 
„Međutim, nadležne ključne institucije i zakonodavna i izvršna vlast do sada su ih bezrazložno ignorisale“, navode iz ovog udruženja. 
 
I pored takvog stanja, Udruženje je i dalje odlučno u namjeri da u ovo izuzetno teško vrijeme ekonomske krize i sve većeg siromaštva građana podsjeti delegate u Parlamentarnoj skupštini, kao najodgovornije predstavnike naroda, na preveliku, prije svega ekonomsku, društveno-političku ali i moralnu štetnost od donošenja „još koruptivnijeg“ zakona o javnim nabavkama. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije