Pogledajte ova lica: 684 bošnjačka muškarca i dječaka ubijena su kod Zvornika 1992. godine

14
Radiosarajevo.ba
Pogledajte ova lica: 684 bošnjačka muškarca i dječaka ubijena su kod Zvornika 1992. godine
Foto: Screenshot / X.com / Dio fotografija 684 bošnjačka muškarca i dječaka koje su srpski zločinci strijeljali 1. juna 1992. godine u Bijelom Potoku kod Zvornika

Na današnji dan prije 32 godine, 684 nevina života su izgubljena u Bijelom Potoku kod Zvornika.

Na profilu Bosnevija na platformi X (nekadašnji Twitter) objavljene su fotografije žrtava.

"Pogledajte ova lica. Ovo je mali dio fotografija 684 bošnjačka muškarca i dječaka koje su srpski zločinci zarobili, od porodica razdvojili i potom strijeljali, 1. juna 1992. godine u Bijelom Potoku kod Zvornika. Niko nije odgovarao za ovaj zločin", napisano je u objavi.

Vajzović Nizamić, predsjednica BHAAAS-a: Gradimo građanski identitet u BiH!

Vajzović Nizamić, predsjednica BHAAAS-a: Gradimo građanski identitet u BiH!

Podsjetimo, opkoljeno stanovništvo iz Klise je na današnji dan, 1. juna 1992. godine, krenulo ovom stazom, u nadi za slobodu. Dječaci, mladići i starci bili su odvojeni od svojih najmilijih i odvedeni na stratišta. Mnogi su pronađeni u masovnoj grobnici Crni Vrh, najvećoj masovnoj grobnici u Bosni i Hercegovini. 

"Stazom smrti" od Klise do Bijelog Potoka u Zvorniku i ove godine hodili su mnogi, u znak sjećanja na odvedene u koloni zvanoj "Bijeli potok" 1992. godine.

Tradicionalnom maršu prisustvovalo je nekoliko stotina muškaraca, žena, mladih i djece, koji su se tokom pješačenja prisjećali na događaje od prije 32 godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (14)

/ Povezano

/ Najnovije