Pogledajte kako je izgledala sveta arhijerejska liturgija u Sabornoj crkvi u Sarajevu

60
Radiosarajevo.ba
Pogledajte kako je izgledala sveta arhijerejska liturgija u Sabornoj crkvi u Sarajevu
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Liturgija u Sarajevu

Pravoslavci danas proslavljaju Vaskrs, kojim se slavi vaskrsenje Isusa Hrista iz mrtvih i koji predstavlja suštinu hrišćanske vjere.

U Sabornoj crkvi u Sarajevu održana je sveta arhijerejska liturgija povodom Vaskrsa, na kojoj se uz molitvu, čitanjem Evanđelja, pravoslavni vjernici, dočekali najveći hrišćanski praznik.

Vaskrs je najveći praznik pravoslavnih vjernika, a suština učenja ove vjere označava uskrsnuće Isusa Hrista iz mrtvih. Širom svijeta, pravoslavni vjernici koji poštuju julijanski kalendar slave Vaskrs, praznik koji simbolizira pobjedu života nad smrću.

Ben Affleck i Jennifer Lopez snimljeni nakon glasina o razvodu: Ne izgledaju sretno

Ben Affleck i Jennifer Lopez snimljeni nakon glasina o razvodu: Ne izgledaju sretno

Na ovaj dan se skidaju oltarske dveri kako bi se skrenula pažnja na to da je, kako hrišćani vjeruju, Isus Hrist uskrsnućem pobijedio smrt i otvorio rajska vrata. Pravoslavni vjernici najprije obilježavanje praznika počinju u hramovima, okupljeni u zajednici na Svetoj liturgiji, čiji vrhunac predstavlja pričešćivanje, ili sjedinjenje s Bogom.

Po crkvenom učenju, Isus je razapet u petak, a subotu je preležao u grobu, u Josifovom vrtu. U nedjelju ujutru, kako se vjeruje, osjetio se snažan zemljotres i anđeo Božji sletio je na grob. Stražari koji su čuvali grob u strahu su popadali kao mrtvi, a Isus vaskrsao.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (60)

/ Povezano

/ Najnovije