Pogledajte fotografije: Održana zajednička obuka Oružanih snaga BiH i Velike Britanije

10
Radiosarajevo.ba
Pogledajte fotografije: Održana zajednička obuka Oružanih snaga BiH i Velike Britanije
Foto: Oružane snage BiH / Oružane snage BiH

U periodu od 29. oktobra do 3. novembra 2022. godine, u Središtu za borbenu obuku Oružanih snaga Bosne i Hercegovine na Manjači, oružane snage Bosne i Hercegovine i Velike Britanije održale su zajedničku obuku usmjerenu na razvijanje savremenih vojnih vještina potrebnih za operacije potpore miru diljem svijeta.

Bila je ovo prigoda za pripadnike i pripadnice oružanih snaga obje zemlje da uče od vrhunskih stručnjaka iz obje vojske, kako u učionici, tako i na poligonu, primjenjujući suvremenu vojnu opremu i metode obuke.

Koristeći najsavremeniju opremu za operacije u naseljenim sredinama, precizno bojevo gađanje i protuoklopne sustave, rame uz rame su prošli obuku koja je dodatno unaprijedila njihove vještine i znanja potrebna za međunarodne operacije potpore miru.

Baka organizovala otmicu vlastite unuke: "Samo sam je htjela spasiti iz tog zla"

Baka organizovala otmicu vlastite unuke: "Samo sam je htjela spasiti iz tog zla"

Oružane snage BiH i Velike Britanije u zajedničkoj obuci na Manjači

Oružane snage BiH i Velike Britanije u zajedničkoj obuci na Manjači

Ocjenjivačica i instruktorica u Središtu za borbenu obuku OS BiH poručnik Nejra Hodžić, tom je prigodom kazala da je za nju predstavljalo privilegiju sudjelovati u ovoj zajedničkoj obuci.

"Zajedno se obučavamo u oblastima operacija u urbanim područjima, zaštite civilnog stanovništva, učinkovite protuoklopne borbe i preciznog bojevog gađanja na daljinu. Radujemo se nastavku suradnje s našim partnerima iz Velike Britanije", kazala je ona.

Bojnika Stuarta Gilberta iz Prvog bataljona kraljevske pukovnije Fusiliers dojmilo se Središte za borbenu obuku na Manjači, koje ubrzano izrasta u suvremenu lokaciju za vojnu obuku, zahvaljujući dugoročnom investiranju Velike Britanije.

"Fascinirani smo prostorom za održavanje nastavnih sati i obuke. Oružane snage Bosne i Hercegovine zbilja imaju želju za novim znanjima, kao i za podjelom vlastitih taktika i iskustava. Rado ćemo preporučiti BiH za buduće zajedničke vojne obuke", zaključio je bojnik Gilbert.

: Održana zajednička obuka oružanih snaga BiH i Ujedinjenog kraljevstva
Foto: Oružane snage BiH: : Održana zajednička obuka oružanih snaga BiH i Ujedinjenog kraljevstva

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije