Podržani principi Prijedloga zakona o Budžetu BiH

Radiosarajevo.ba
Podržani principi Prijedloga zakona o Budžetu BiH

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) podržao je principe Prijedloga zakona o budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza BiH za 2012, čiji je predlagač Predsjedništvo BiH. Usvajanje ovog zakona preduslov je za usvajanje budžeta BiH za 2012. i zbog toga je zatražena hitna procedura za njegovo razmatranje.

Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH podržalo je 26 poslanika, protiv je bilo 12 (poslanici SDA, Stranke za BiH i SBB-a BiH), a tri poslanika su bila suzdržana.

Predsjedništvo BiH je utvrdilo Prijedlog zakona o budžetu institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2012, prema kojem je iznos budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza utvrđen u iznosu od 1.394.928.000,00 KM. Od toga je za finansiranje institucija BiH utvrđen iznos od 950.000.000,00 KM, a za otplatu vanjskog duga BiH 444.928.000,00 KM.

Klubovi poslanika u Predstavničkom domu pristali su i da se parlamentarcima smanje plate za 4,5 posto. U pauzi zasjedanja u četvrtak postigli su generalni dogovor da, zajedno s platama svih budžetskih korisnika, iste budu smanjene i njima, parlamentarcima.

Ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine Nikola Špirić u obraćanju poslanicima negirao je informacije da se planirano smanjenje osnovice plaća budžetskih korisnika za 4,5 posto odnosi na sve, te je dodao da smanjenja plata za 4,5 posto neće biti za one koji imaju primanja manja od 500 konvertibilnih maraka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije