Podržan Prijedlog zakona o ličnoj karti

Radiosarajevo.ba
Podržan Prijedlog zakona o ličnoj karti

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH je danas, 29. februara, u Sarajevu podržao Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ličnoj karti državljana BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH. 

Zakon je podržan jednoglasno, za njega je glasalo svih 14 delegata. 

Predloženim zakonom predviđeno je da se u novu ličnu kartu ugrađuju biometrijski podaci, isti oni koji su ugrađeni u putne isprave.

Zakonom je definirano i da, na zahtjev podnosioca zahtjeva za izdavanje lične karte ili kada je to neophodno za provođenje Izbornog zakona BiH, na ličnu kartu se unosi podatak o entitetskom državljanstvu, a predviđeno je i da se podaci upisuju latiničnim i ćiriličnim pismom.

Novina će biti i uvođenje elektronskog potpisa, o čijem će se stavljanju na ličnu kartu građani dobrovoljno izjašnjavati.

Predstavnički dom državnog parlamenta početkom februara usvojio je prijedlog ovog zakona u istom tekstu kako ga je danas usvojio Dom naroda. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije