Podrška zakonu o povoljnijem penzioniranju

Radiosarajevo.ba
Podrška zakonu o povoljnijem penzioniranju


Savez ratnih vojnih invalida (SRVI) Federacije BiH u potpunosti podržava donošenje zakona o povoljnijem penzioniranju branilaca odbrambenooslobodilačkog rata i traži od Parlamenta FBiH - Predstavničkog i Doma naroda da prihvate ovaj zakon u obliku koji je Federalna vlada utvrdila, saopćio je na konferenciji za novinare Ale Hošić predsjednik SRVIFBiH, javlja Fena.

Hošić je izrazio zadovoljstvo da se konačno, nakon toliko godina, zakonski i na jedinstven i sveobuhvatan način regulira penzioni status pripadnika boračkih populacija.

On je nakon sjednice Predsjedništva SRVI istakao da se radi o verziji zakona do koje se nije došlo "preko noći", nego da je to rezultat ranijih višegodišnjih nastojanja i brojnih konsultacija između predstavnika nadležnih institucija i boračkih organizacija.

Prema njegovim riječima, ukoliko primjena spomenutog zakona u praksi i "konzumiranje" njime utvrđenih prava pokaže da postoje određene nedorečenosti, moguće je naknadno pristupiti njegovim izmjenama i dopunama u saradnji s nadležnim institucijama.

Hošić naglašava da se jedinstvenim zakonom prvi put jednim dijelom otklanja diskriminacija prema RVI i demobiliziranim borcima koji ovim zakonskim rješenjem stiču pravo na penziju u najnižem iznosu, ponovo potcrtavajući nužnost njegovog promptnog donošenja, a uz uvjerenje da će svi koji sudjeluju na tom planu pokazati neophodnu "socijalnu osjetljivost".

Komentirajući novinarski upit u vezi sa stavom udruženja penzionera vojnih osiguranika u FBiH, a koji se protive donošenju jedinstvenog zakona u utvrđenoj formi, Hošić je kazao da populaciju koju on zastupa (RVI) žalosti činjenica da ljudi koji su ranije ostvarili prava na prijevremenu, povoljnu i privilegovanu penziju ne pokazuju ni minimum solidarnosti s borcima koji su na prvoj borbenoj liniji izgubili dijelove tijela, nesebično se žrtvujući u odbrani BiH.

"Mogu donekle razumjeti njihovo nastojanje da zaštite stečena prava, pa makar ona bila i privilegija koja je za naše pojmove i stanje u državi prilično značajna, ali smatram da odbrana tih prava i privilegija, odnosno njihov okvir ili prag moraju biti malo spušteni", prokomentirao je predsjednik SRVIFBiH, uz opasku da bi pripadnici te kategorije (vojni osiguranici) morali pokazati "mrvicu solidarnosti i razumijevanja prema onima koji dosad ništa nisu imali od toga što su dali za ovu državu".

Veliki korak naprijed

Govoreći uime Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambenooslobodilačkog rata i u svostvu izaslanice resornog ministra Zukana Heleza, Enisa Teskeredžić je istaknula da je zadatak interresorne grupe bio da utvrdi jedinstvena pravila i kriterije, odnosno jedinstvene koeficijente za korisnike penzija, čiji je status bio na različit način reguliran ranijim uredbama (1, 2. i 3.) o povoljnijem penzioniranju.

Istovremeno, ocijenila je da se radi o zakonu koji predstavlja veliki korak naprijed u legislativi kojom se uređuje status boračkih populacija, "jer se prvi put na sveobuhvatan, jasan i koncizan način definiraju njihova prava".

Odgovarajući na upite novinara, Teskeredžić nije željela spekulirati o procentima u kojima će doći do korekcija iznosa penzija, uz opasku da je zakon u tom pogledu veoma jasan, te da je ranije plasirano dosta dezinformacija u vezi s tim.

Novim zakonom, među ostalim, utvrđeno je da pravo na penziju RVI imaju osobe s procentom invalidnosti od 60 posto i više, koje je nadležna vojno-ljekarska komisija svojim nalazom i mišljenjem ocijenila trajno vojno nesposobnim, a čija je nesposobnost posljedica ranjavanja u ratu prilikom obavljanja vojne dužnosti, odnosno na borbenom zadatku.

Toj kategoriji, kako je rečeno, pripada između 1.500 i 2.000 RVI, koji se radi nesposobnosti nisu mogli angažirati u Vojsci FBiH, ili FMO-u nakon prestanka ratnih djejstava u BiH, te tako nisu bili u prilici niti steći status vojnih osiguranika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije