Podrška Vijeća Evrope skorijoj liberalizaciji viznog režima

Radiosarajevo.ba
Podrška Vijeća Evrope skorijoj liberalizaciji viznog režima

Generalni sekretar Vijeća Evrope Thorbjørn Jagland naglasio je u razgovoru sa ministrom sigurnosti BiH Sadikom Ahmetovićem da u potpunosti podržava napredak BiH ka evropskim integracijama, kao i što skoriju liberalizaciju viznog režima za BiH, piše Srna.

Jagland je tokom susreta sa Ahmetovićem u Strasbourgu istakao da je jedan od puteva za napredak BiH ka evropskim integracijama i što skoriju liberalizaciju viznog režima za njene građane aktivniji pristup BiH i uključenje u sva tijela i programe Vijeća Evrope u kojima može da participira.

Glavna tema razgovora bili su trenutna pozicija i odnosi BiH i Vijeća Evrope, te liberalizacija viznog režima zemalja Šengena za građane BiH, saopšteno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Jagland je iznio stav Vijeća Evrope da put evropskih integracija i reformi, uključujući i izmjene ustava nemaju alternativu, navodeći već ranije iznesene stavove poput Venecijanske komisije kada je u pitanju preporuka za promjenu ustava.

Ahmetović: Očekuje se pozitivan izvještaj eksperata Evropske komisije


Ahmetović je informisao generalnog sekretara Vijeća Evrope o napretku koji je BiH postigla u ispunjavanju preostalih obaveza iz Mape puta za liberalizaciju viznog rezima.

On je podsjetio da su usvojene izmjene i dopune Krivičnog zakona BiH i donesen Zakon o uspostavljanju Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije.

Ahmetović je rekao da očekuje pozitivan izvještaj eksperata Evropske komisije nakon njihove posjete BiH u februaru 2010. godine, kao i preporuku Evropske komisije za ukidanje viza za građane BiH.

On je napomenuo da bi BiH cijenila da Vijeće Evrope bude aktivan partner u provođenju i implementaciji projekata u vezi sa borbom protiv korupcije, kao što su uspostavljanje Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciji borbe protiv korupcije, te podrška provođenju Strategije i Akcionog plana za borbu protiv korupcije.

Ahmetović će se tokom zvanične dvodnevne posjete Strazburu, u kojoj boravi na poziv Vijeća Evrope, sastati sa predstavnicima Odjeljenja za informaciono društvo i borbu protiv kriminala i jačanja institucija, te generalnih direktorata za ljudska prava i pravne poslove i direktorata za demokratiju i politička pitanja.

Vezano:
Ahmetović: Bezvizni režim sigurno prije izbora

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije