Podijeljeni PCR testovi koje je donirala Kina: Evo koliko su dobili FBiH, RS i Distrikt

Radiosarajevo.ba
Podijeljeni PCR testovi koje je donirala Kina: Evo koliko su dobili FBiH, RS i Distrikt
FOTO: EPA / Testiranje u Pekingu

S ciljem realizacije Sporazuma o donaciji, zaključenog između Shanghai “Fosun Foundation” iz Narodne Republike Kine i Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovini, zaključenog 8. jula 2020.godine, kojim je Shanghai “Fosun Foundation” donirala Ministarstvu civilnih poslova Bosne i Hercegovine PCR kitove za detekciju, podijeljeni su testovi nadležnim institucijama, saopćeno je danas.

"Na temelju izdanog Rješenja o suglasnosti za uvoz i korištenje COVID-19 RT-PCR kitova, humanitarnog karaktera Bosni i Hercegovini, koje je izdalo Federalno ministarstvo zdravstva, Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i Odjel za zdravstvo i ostale usluge Brčko distrikta, a sukladno članku 2. Odluke o principima raspodjele međunarodne pomoći za zaštitu i spašavanje, jučer, 11. augusta, isporučeno je 4 800 testova za detekciju.

Testovi su isporučeni: Veterinarskom fakultetu, Univerziteta u Sarajevu isporučeno je 2827 testa, Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske 1733 testa i Pododjelu za javno zdravstvo Brčko distrikta isporučeno je 240 testova.

Ukupno je isporučeno 4800 testova, a ukupna vrijednost donacije je 34.080 američkih dolara (oko 56 hiljada KM, op.pr.)", dodaje se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije