Podignute optužnice protiv 12 osoba za zločine u Prijedoru, Ključu i Višegradu

Radiosarajevo.ba
Podignute optužnice protiv 12 osoba za zločine u Prijedoru, Ključu i Višegradu
Velija Hasanbegović, Radiosarajevo.ba / Ilustracija
Tužilaštvo BiH podignulo je danas tri odvojene optužnice protiv 12 osoba osumnjičene za ratne zločine na području Prijedora, Ključa i Višegrada.

PRIJEDOR

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv devet osoba koje se terete za ratne zločine nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti na području Prijedora i okoline.

Optužnica je podignuta protiv Slobodana Taranjca (1956.), Miodraga Glušca (1960.), Ranka Babića (1952.), Marinka Praštala (1963.), Ranka Došenovića (1960.), Zdravka Panića (1959.), Triva Vukića (1966.), Milana Vukića (1951.) i Rade Zekanovića (1944.).

Oni se terete da su za vrijeme širokog i sistematičnog napada vojske, policije i paravojnih formacija usmjerenih na civilno stanovništvo bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Prijedora i okoline, počinili krivično djelo zločina protiv čovječnosti.

Oni se terete da su u svojstvu pripadnika Kriznog štaba, vojske i policije, krajem jula 1992. godine, učestvovali u nezakonitom zarobljavanju oko 120 muškaraca, među kojima je bilo i maloljetnih osoba, na području mjesta Miska Glava, koje su nakon toga odvedeni u zarobljeništvo u Dom kulture.

Iz objekta je izvedeno i ubijeno 11 žrtava, a preostali su odvedeni na obližnji stadion gdje su mučeni i zlostavljani, nakon čega su odvedeni na lokalitet Ljubije gdje su ubijeni hicima iz vatrenog oružja.

Samo je nekoliko žrtava uspjelo preživjeti strijeljanje i njihova svjedočenja bila su od ključne važnosti za rasvjetljavanje ovog zločina, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Nakon rata, ubijene žrtve su pronađene i ekshumirane u masovnim grobnicama na lokalitetu Redak I i Redak II, a 11 tijela pronađeno je na lokalitetu Hozića Kamen 2016. godine.

Tužilaštvo BiH će navode optužbe dokazivati pozivanjem oko 80 svjedoka i prilaganjem oko 300 dokaznih materijala.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.

VIŠEGRAD

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv Nikole Savića (1969.) iz Višegrada koji se tereti za ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Optuženi se tereti da je tokom maja 1992. godine, za vrijeme oružanog sukoba u BiH, na području općine Višegrad, kao pripadnik Vojske Republike Srpske, postupao suprotno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti građana za vrijeme rata.

Savić se tereti da je kršeći pravila međunarodnog prava u vrijeme oružanog sukoba prvo opljačkao, a potom prisilio žrtvu, ženu bošnjačke nacionalnosti, na seksualni odnos nečovječno postupajući prema njoj, nanoseći oštećenoj veliku psihičku bol i patnju čime je počinio krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.      

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

KLJUČ

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine, podigao je optužnicu protiv Mlađena  Kovačevića, rođenog 1955. godine u Ključu i Boška Devića, rođenog 1947. godine u Šipovu.

Osumnjičeni se terete da su, u mjesecu augustu 1992. godine, u svojstvu pripadnika VRS počinili ratni zločin na području mjesta Krasulje i Kamičak, na području općine Ključ, zajedno s drugim osobama, sudjelovali u ubistvu ukupno  šest žrtava bošnjačke nacionalnosti, muškaraca koje su prethodno prisilno i pod prijetnjom oružjem, izveli iz njihovih kuća.

Mlađen Kovačević tereti se za sudjelovanje u ubistvu šest žrtava u selima Kamičak i Krasulje, a Boško Dević za sudjelovanje u ubistvu četiri žrtve u selu Kamičak.

Optuženi se terete da su počinili kazneno djelo-zločin protiv čovječnosti iz članka 172. KZ BiH.

Optužnica će biti proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije