Goran Mojović optužen za rušenje džamije Aladža u Foči

Radiosarajevo.ba
Goran Mojović optužen za rušenje džamije Aladža u Foči
FOTO: AA / Završena munara na Aladža džamiji u Foči

Podignuta je optužnica koja Mojović Gorana (1969.) tereti za zločin protiv čovječnosti iz članka 173. KZ BiH, a u svezi sa uništavanjem kulturnih, povijesnih i religijskih spomenika (čl. 183. stavak 1), navodi se u saopćenju Tužilaštva BiH

Optuženi se tereti da je dana 2. augusta 1992. godine, postupao protivno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti kulturnih dobara u slučaju oružanih sukoba, tako što je postavljenjem eksploziva i izazivanjem eksplozije u potpunosti uništio kulturno-historijski i religijski spomenik Aladža džamija, koji je bio namijenjen religijskim, odgojnim i kulturnim ciljevima i potrebama Bošnjaka.

Postavljanje i aktiviranje esploziva, optuženi je izvršio sa još jednim vojnikom, koji je poginuo 1993. godine. Aladža džamija je kulturni, povjesni i religijski spomenik izgrađen 1550.-1551. godine, te je od 1950. godine bila spomenik pod zaštitom države.

Optuženi se tereti da je počinio kazneno djelo zločina protiv čovječnosti iz članka 172. točka h) (progon), u svezi sa člankom 183. stavak 1. (uništavanje kulturnih, vjerskih i povijesnih spomenika) KZ BiH.

Tužiteljstvo BiH će navode optužbe dokazivati pozivanjem 36 svjedoka, 2 stručna vještaka, među kojima i stručnjaka iz oblasti, arhitekture, povijesti i kulturnog naslijeđa uz prilaganje više od 200 materijalnih dokaza.

Optužnica je upućena na potvrđivanje Sudu BiH, navodi se u saopćenju Tužilaštva BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije