Podignuta optužnica za zločine u Dretelju

Radiosarajevo.ba
Podignuta optužnica za zločine u Dretelju

Međunarodni tužitelj u Posebnom odjelu za ratne zločine Tužiteljstva BiH, podigao je optužnicu protiv pet, sad već optuženih za ratne zločine u logoru Dretelj.

Kako je saopšteno iz Tužilaštva BiH, optužnica je podignuta protiv Ivana Zelenike zvanog Zela (1953), Srećka Hercega (1968), Ediba Buljubašića (1966), Ivana Medića (1952) te Marine Fejzić-Grubešić (1967). Svi, osim Buljubašića, koji izdražava kaznu u KPZ Zenici, nalaze se u pritvoru.

Optuženi se terete da su u periodu od maja do avgusta 1992, u svojstvima pripadnika HOS-a koji su bili zapovjednici i stražari u logoru Dretelj, zajedno sa drugim osobama, počinili kaznena djela zločina protiv čovječnosti, nad više stotina zatočenika srpske nacionalnosti, civila sa područja općina Mostar, Ljubuški, Čapljina, Stolac i drugih mjesta.

Odbrane poručile Tužilaštvu BiH: Navodi su paušalni

Zatočeni civili su u logoru Dretelj držani u nečovječnim uvjetima, zlostavljani, pljačkani, premlaćivani, silovani i seksualno zlostavljani, tjerani na prislini rad, te mučeni na izrazito ponižavajuće načine.

Od posljedica zlostavljanja nastupila je i smrt određenog broja zatočenih osoba, a neki od zatočenika su odvedeni u nepoznatom pravcu, nakon čega im se gubi svaki trag; posmrtni ostaci nekih od žrtava otkriveni su i ekshumirani tek nakon rata.

Optuženi se terete da su počinili zločin protiv čovječnosti, a optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje, saopšteno je.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije