Podignuta optužnica za ratni zločin na području Prozora zbog mučenja civila

Radiosarajevo.ba
Podignuta optužnica za ratni zločin na području Prozora zbog mučenja civila
Foto: Arhiv / Vojnik HVO-a u razrušenom Prozoru
Iz Tužilaštva BiH su saopćili da je podignuta optužnica protiv Gorana Pavkovića, koji se tereti da je tokom 1993. godine nečovječno postupao i učestvovao u mučenju zarobljenika bošnjačke nacionalnosti na području Prozora.

Tužilac Posebnog odjeljenja za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv bh. i hrvatskog državljanina Gorana Pavkovića (rođen 1975. godine u Prozoru). Naglašava se da se optuženi tereti da je za vrijeme rata i oružanog sukoba između Armije RBiH i HVO na području Prozora-Rame, u svojstvu pripadnika HVO “Rama“ Prozor, postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnog stanovništva za vrijeme oružanih sukoba.

On se tereti da je, kao saučesnik, učestvovao u mučenju i zlostavljanju grupe zatvorenih civila bošnjačke nacionalnosti, koji su zlostavljani tokom ispitivanja u prostorijama Vatrogasnog doma u Prozoru, tako što je nezakonito zatvorene civile tukao električnom palicom, rukama i nogama.

Optuženi se tereti da je počinio kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, zaključuju iz Tužilaštva BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije