Podignuta optužnica za lijanovićevsku kupovinu glasova

Radiosarajevo.ba
Podignuta optužnica za lijanovićevsku kupovinu glasova


Nakon godina špekulacija o prodaji i kupovini glasova na izborima, konačno je jedna takva priča dobila pravosudni epilog.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Hasana Samardžića i Nisveta Duratovića zbog krivičnog djela Povreda slobode opredjeljenja birača.

Optuženi Samardžić i Duratović terete se da su u septembru 2010. godine, na širem području opštine Cazin, u toku predizborne kampanje za opšte izbore u BiH, kao aktivisti Narodne stranke Radom za boljitak, u cilju prikupljanja glasova za tu stranku, podmićivanjem i korištenjem teškog ekonomskog stanja nekoliko glasača, nudili istima 100,00 KM po glasu.

Podsjetimo, ova stranka, kojom upravljalju i koju su osnovali poduzetnici braća Lijanovići, stranka je Platforme, te sa SDP-om, SDA i HSP-om čini parlamentarnu većinu u Federaciji. Njen potpredsjednik Jerko Ivanković Lijanović zamjenik je premijera i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Oni su od glasača tražili da glasaju za kandidate Narodne stranke radom za boljitak na izborima, tako što bi na glasačkim listićima u vrijeme izbora zaokružili kandidata Narodne stranke Radom za boljitak za Predsjedništvo BiH, Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, Predstavnički dom Parlamenta FBiH,  Skupštine kantona 1 u F BiH, kojom prilikom su im dali koverte sa uputama za koga i na koji način glasati, stoji u optužnici.

Optuženi se terete da su podmićivanjem i korištenjem teškog ekonomskog stanja uticali na birače u BiH da na izborima za institucije BiH glasaju za pojedine liste i kandidate, čime su počinili krivično djelo Povreda slobode opredjeljenja birača, stoji u saopštenju iz Tužilaštva BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije