Podignuta optužnica u predmetu Pazarić protiv tri osobe

1
Radiosarajevo.ba
Podignuta optužnica u predmetu Pazarić protiv tri osobe
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Protesti u Sarajevu

Postupajuće tužiteljice Tužilaštva Kantona Sarajevo podigle su optužnicu protiv tri osobe koje su imale svojstvo direktora u Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić u različitim vremenskim periodima.

Terete se da su počinili krivična djela nesavjestan rad u službi i sprečavanje i neizvršavanje mjera za zaštitu maloljetnika.

Optužnica je proslijeđena Općinskom sudu u Sarajevu na potvrđivanje.

Napomenimo da je Sabina Ćudić, predstavnica Naše stranke ranije napomenula da se diže optužnica zbog osnovane sumnje da su počinili krivična djela nesavjestan rad u službi, sprječavanje i neizvršavanje mjera u zaštiti maloljetnih lica.

Podsjetimo da je Ćudić prije više od godinu dana na konferenciji za novinare pokazala snimke iz ovog Zavoda koji su šokirali javnost.

"Djeca bivaju vezana, mnoga od te djece budu vezana po 24 sati. Mnoga djeca imaju zdravstvene poteškoće. Određen broj djece prima lijekove koji su zabranjeni za djecu mlađu od 12 godina.

Protesti u Sarajevu - undefined

Foto: Dž. K. /Radiosarajevo.ba: Protesti u Sarajevu

Djeci vežu noge za namještaj, jer preko noći sa njima ostane jedna osoba, koja često nije stručna. Vlada FBiH krije i štiti ljude iz Nadzornog i Upravnog odbora", rekla je Ćudić tada.

Podsjetimo, Redžep Salić, direktor Zavoda Pazarić, na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH početkom oktobra 2019. godine šokirao je javnost govoreći o situaciji koju je zatekao u Zavodu, a gdje je na mjesto direktora došao prije četiri mjeseca. 

Nakon što je za Radiosarajevo.ba kazao da je zatekao negativno poslovanje i lošu finansijsku situaciju, pozvao je ekipu našeg portala da posjeti ovaj Zavod kako bismo se uvjerili da štićenici, djeca i omladina žive u nehumanim uvjetima.

I danas, godinu i po kasnije teško je riječima opisati fotografije svega što smo vidjeli u Zavodu Pazarić.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije