Podignuta optužnica protiv Milana Šimića i Godana Josipovića za zločine u Srebreniku i Gradačcu

0
Radiosarajevo.ba
Podignuta optužnica protiv Milana Šimića i Godana Josipovića za zločine u Srebreniku i Gradačcu
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Sud i Tužilaštvo BiH / Ilustracija

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnice protiv dvije osobe kojima se na teret stavljaju činjenje krivičnog djela ratnih zločina nad civilima u Srebreniku i Gradačcu tokom 1994. godine.
 
Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine, podigao je optužnicu protiv:

Milana Šimića, zvanog "Robi", rođenog 1975. godine u Gradačcu, državljanina BiH i Hrvatske;

Gorana Josipovića, rođenog 1971. godine u Gradačcu, nastanjen u SR Njemačkoj, državljanin BiH i Hrvatske

Jeste li znali da hranu možete ocijediti uz pomoć čačkalice! Pogledajte kako

Jeste li znali da hranu možete ocijediti uz pomoć čačkalice! Pogledajte kako

"Optuženi se terete da su za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini, u svojstvu pripadnika ARBiH / HVO na području Gradačca i okoline, postupali protivnog odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata", navodi se u saopćenju Tužilaštva BiH.

U optužnici se navodi da su optuženi tokom 1994. godine, stupili u kontakt sa uglavnom starijim osobama, civilima srpske nacionalnosti, koji su boravili na području pod kontrolom Armije RBiH u Gradačcu i Srebreniku, a koje područje su htjeli napustiti zbog straha za svoje živote i sigurnost, te im obećavali da će ih za novčanu naknadu od 1.000 DEM ili više po osobi, sigurno prevesti na teritoriju pod kontrolom Vojske RS u Pelagićevu.

Nakon toga, optuženi su u dva navrata organizirali transport ukupno šest civila, uglavnom starije životne dobi, među kojima pet žena, od kojih su uzeli novac u ukupnim iznosima od 5.000 DEM i 4.000 DEM, koje su nakon toga odvodili na nepoznate lokacije, pljačkali i ubili, da bi nakon rata tijelo jednog civila, starijeg muškarca, bilo pronađeno u koritu rijeke Tinje, na području Brčko Distrikta BiH a za tijelima ostalih žrtava se još uvijek traga.

Optuženi se terete da su počinili kazneno djelo-ratni zločin protiv civilnog stanovništva.
 
Navode optužbe tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 21 svjedoka, jednog stručnog vještaka patologa te prilaganjem iskaza dva svjedoka koji su u međuvremenu preminuli, kao i prilaganjem više desetina dokaznih materijala.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije