Podignuta optužnica protiv Kerima Lučarevića

2
Anadolija
Podignuta optužnica protiv Kerima Lučarevića
Foto: Dnevni avaz / Kerim Lučarević

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine tereti Kerima Lučarevića (1958.) da je za vrijeme međunarodnog oružanog sukoba na području Sarajeva postupao suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava.

Optuženi Kerim Lučarević, rođen 1958. godine u Sarajevu, tereti se da je za vrijeme međunarodnog oružanog sukoba, između dijelova bivše JNA i Teritorijalne odbrane RBiH na području Sarajeva, u vremenskom periodu od 3. do polovine maja 1992. godine, u okviru svojih ovlaštenja, u svojstvu komandanta Vojne policije Republičkog štaba Teritorijalne odbrane Bosne i Hercegovine, postupao suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava.

"Optuženi se tereti da 2. maja 1992. godine, nakon što je izvršen napad na nebranjenu mješovitu kolonu vojnika i civilnih lica zaposlenih u bivšoj JNA, pod pratnjom mirovnih snaga Ujedinjenih nacija, u svojstvu komandanta Vojne policije, nije preduzeo nužne i razumne mjere da kazni izvršioce ubistava i ranjavanja vojnika i civila, spriječi fizičko i psihičko zlostavljanje zarobljenih pripadnika JNA, kao i da kazni izvršioce ovih djela", navodi Tužilaštvo BiH.

Pogledajte kako Oružane snage BiH vježbaju s američkim vojnicima

Pogledajte kako Oružane snage BiH vježbaju s američkim vojnicima

Ratni zločinac osuđen na tri mjeseca zatvora zbog napada na zatvorskog čuvara

Ratni zločinac osuđen na tri mjeseca zatvora zbog napada na zatvorskog čuvara

Optužnica Tužilaštva BiH odnosi se i na događaje od 3. maja 1992. godine, koji se odnose na stradanje osam ubijenih žrtava sa utvrđenim identitetom, među kojima ima i civila i sanitetskog osoblja, ranjavanje 24 osobe, te zarobljavanje više desetina vojnika i civila koji su mučeni, zlostavljani i zatvoreni u prostorijama FIS-a, Štaba Teritorijalne odbrane RBiH u zgradi Predsjedništva RBiH i petom spratu Centralnog zatvora.

Optuženi se tereti da je počinio krivična djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 173., ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika iz člana 174., ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz člana 175., te protivpravno ubijanje i ranjavanje neprijatelja iz člana 177., a sve u vezi sa članom 180. KZ-a BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije