Podignuta optužnica protiv Jovana Tintora

Radiosarajevo.ba
Podignuta optužnica protiv Jovana Tintora
FOTO: Arhiv / Jovan Tintor
Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine, podigao je optužnicu protiv Jovana Tintora koji se tereti za kaznena djela zločina protiv čovječnosti počinjena u proljeće i ljeto 1992. godine na području Vogošće i okoline.

Jovan Tintor rođen je 1951. godine u Donjoj Jošanici, općina Vogošća i državljanin je BiH i R Srbije.

Optuženi se tereti da je, za vrijeme širokog i sistematičnog napada VRS-a, policije i paravojnih formacija, na civilno stanovništvo bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, na području grada Sarajeva i općine Vogošća, kao predsjednik Kriznog štaba SDS-a u Vogošći, počinio teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava i kazneno djelo zločin protiv čovječnosti iz članka 172. KZBiH.

Optuženi se tereti za progone, nezakonito zatočenje, mučenje, premlaćivanje, tjeranje na prinudne radove i ubistva velikog broja žrtava bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, počinjena na više lokacija, kao i u logorima i objektima za zatočenje na području Vogošće i drugih mjesta.

Kao posljedica zločina navedenih u optužnici, gotovo cjelokupno stanovništvo bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, do konca 1992. godine, bilo je prognano sa područja Vogošće i okoline.

Tužiteljstvo BiH navode optužbe će dokazivati pozivanjem više od 100 svjedoka optužbe i stručnih vještaka i prilaganjem velikog broja materijalnih dokaza.

Osumnjičeni se nalazi u pritvoru od 08. februara ove godine.

Optužnica je s dokaznim materijalom, proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije