Podignuta optužnica protiv Ivana Ančića zbog zločina u Dretelju

Radiosarajevo.ba
Podignuta optužnica protiv Ivana Ančića zbog zločina u Dretelju

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Ivana Ančića koji se tereti da je počinio krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Ančić se tereti da je za vrijeme rata u BiH i oružanog sukoba između HVO-a i Armije BiH, u svojstvu upravnika logora ''Dretelj'' i istovremeno pomoćnika komandanta bataljona Vojne policije za Jug i komandanta kasarne Dretelj, u vremenskom periodu od kraja juna do sredine augusta 1993. godine, u objektu logora ''Dretelj'', na području općine Čapljina, postupao suprotno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti građanskih osoba za vrijeme rata iz 1949. godine.

Optuženi se tereti da je počinio te podstrekavao i pomagao u činjenju nečovječnog postupanja, mučenja, ubistva, namjernog nanošenja snažnog fizičkog i psihičkog bola i patnje, fizičkih povreda, izgladnjivanja, pljačkanja, prisiljavanja na prinudni rad, te da je kao nadređena i odgovorna osoba propustio da preduzme nužne razumne mjere u sprečavanju činjenja navedenih djela i kažnjavanju počinilaca ovih djela.

U 31 tački optužnice, između ostalog, tereti se da je kao nadređena i odgovorna osoba za rad stražara i drugih pripadnika VP HVO-a i HVO-, vršio nadzor i imao potpunu kontrolu nad uslovima u logoru ''Dretelj'', nad životima i tijelima oko 2.000 civila bošnjačke nacionalnosti, muškaraca, među kojima je bilo dječaka mlađih od 16 godina i muškaraca starijih od 60 godina, koji su nezakonito lišavani slobode sa područja općina Stolac, Čapljina, Prozor, Neum, Ljubuški, Mostar, i drugih mjesta, te zatvarani u logor.

Između ostalog, optuženi se tereti i da je držao zatvorenike više dana zaključane bez hrane i vode, usljed čega je jedan zatvorenik preminuo, kao i za fizičko i psihičko zlostavljanje zatvorenika, što je za posljedicu imalo smrt najmanje sedam zatvorenika koji su umrli od posljedica prebijanja, ustrijeljenja te zbog nepružanja adekvatne medicinske pomoći.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije