Podignuta optužnica protiv Duška Maletića zbog krijumčarenja migranata

0
Radiosarajevo.ba
Podignuta optužnica protiv Duška Maletića zbog krijumčarenja migranata
Foto: Granična policija BiH / Uhapšeni migranti (Na fotografiji nije prikazan događaj iz teksta)

Tužitelj Tužilaštva BiH, podigao je optužnicu protiv Duška Maletića, zvanog Pekar, rođenog 1986. godine u Čelincu, državljanina BiH.

"Optuženi se tereti da je radi ostvarenja nezakonite imovinske koristi, u dogovoru sa njemu poznatim osobama, na području Sarajeva preuzeo grupu od 18 ilegalnih migranata državljana Afganistana i jednog državljanina Turske, sa namjerom da ih preveze prema granici sa Republikom Hrvatskom, a radi njihovog daljeg odlaska na područje zemalja EU.

 Navedene aktivnosti suprotne su odredbi člana 6. Protokola protiv krijumčarenja migranata, kopnenim, morskim i vazdušnim putem kojim se dopunjuje Konvencija UN protiv transnacionalnog organizovanog kriminala, kao i odredbama Zakona o graničnoj kontroli, a optuženi je znao i bio svjestan da migranti ne ispunjavaju uslove za zakonit prelazak državne granice usljed nedostatka putnih isprava sa važećim vizama te dozvola za zakonit ulazak i boravak u zemljama Evropske unije.

Skupština Srbije izglasala novu Vladu: Pogledajte ko je novi premijer - Dodik oduševljen izborom

Skupština Srbije izglasala novu Vladu: Pogledajte ko je novi premijer - Dodik oduševljen izborom

 U izvršenju krivičnog djela optuženi je otkriven od strane policijskih službenika Granične policije BiH, na širem području Bosanske Gradiške, kada su u vozilu kojim je upravljao otkriveni ilegalni migranti.

Optuženi se tereti da je, u namjeri sticanja protivpravne imovinske koristi, pokušao omogućiti prelazak osamnaest osoba preko državne granice, a koje nisu ispunjavale uslove za zakonit prelazak granice sa teritorije BiH na teritoriju Republike Hrvatske, na mjestu koje nije predviđeno za zakonit prelazak državne granice, čime je počinio krivično djelo - krijumčarenje ljudi iz člana 189. stav 1. KZ-a BiH", saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije