Podignuta optužnica: Objavljena imena četvorke koja je krijumčarila oružje iz BiH

0
Radiosarajevo.ba
Podignuta optužnica: Objavljena imena četvorke koja je krijumčarila oružje iz BiH
Foto: Radio Slobodna Evropa / Ilustracija

Tužilac Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv četiri osobe optužene za međunarodno krijumčarenje oružja i vojne opreme. 

Kako je saopćeno, optužnica je podignuta protiv Edina Mehmedikerođenog 1968. godine u Sarajevu, ranije osuđivanog, državljanina BiH: Harisa Špage, rođenog 1979. godine u Mostaru, državljanina BiH; Rifeta Berkovića, rođenog 1989. godine u Kladnju, ranije osuđivanog, državljanina BiH i Asmira Mezetovića, rođenog 1991. godine u Tuzli, ranije osuđivanog, državljanina BiH.

Optuženi se terete da su u vremenskom periodu tokom mjeseca decembra 2020. godine i januara 2021. godine, djelujući kao organizirana grupa, s ciljem sticanja protivpravne imovinske koristi, vršili prevoz i posredovali radi izvoza u prometu veće količine oružja, dijelova oružja, minsko eksplozivnih sredstva i vojne opreme bez dozvole propisane zakonima BiH, a radi daljeg transporta i prodaje kupcima na ilegalnom tržištu u zemljama Zapadne Evrope.

U optužnici se navodi da je prvooptuženi ostvario kontakt s osobama iz Zapadne Evrope i dogovorio promet oružja i vojne opreme, te je prema unaprijed dogovorenim ulogama sa drugim članovima grupe vršio kupoprodaju oružja od poznatih osoba na području Tuzlanskog, Zeničko dobojskog i Sarajevskog kantona.

Optuženi su u svojim namjerama otkriveni i spriječeni prilikom kontrole od strane policijskih službenika, te je prilikom pretresa, pronađena i oduzeta veća količina oružja, municije, lovačkog naoružanja i opreme, između ostalog i ručni raketni bacač RPG-22, a koji predmeti i oružje su bili namjenjeni za dalju preprodaju.

Optuženi se terete da su počinili krivično djelo neovlaštenog prometa oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne upotrebe iz člana 193. stav 3. u vezi sa stavom 1. KZ-a BiH. Navedeni optuženi se nalaze u pritvoru, a uz optužnicu je predloženo i produženje mjere pritvora iz razloga predviđenih članom 132. stav 1 tačke a) i c) ZKP-a BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Kad i kako su uhapšeni

Podsjećamo, četvorka je uhapšena u januaru 2021. godine.

Tada su izvršeni pretresi na području Olova, Kladnja (na sjeveroistoku BiH) i Sarajeva, kada je pronađena određena količina oružja.

Ove osobe su se ranije dovodile u vezu s radikaliziranim osobama. Iz Tužilaštva BiH je saopšteno da su navedene osobe "pribavile određenu količinu oružja i eksploziva, s namjerom da sredstva prokrijumčare u zemlje Evropske unije, gdje bi bila korištena za izvršenje kriminogenih aktivnosti".

Prema nalogu Odjela za terorizam Tužilaštva BiH, u istoj akciji ranije su uhapšeni Edin Mehmedika i Haris Špago, pripadnik selefijskog pokreta.

Rifet Berković i Asmir Mezetović se sumnjiče da su 19. januara ispred Rifetove kuće u Kladnju, na sjeveroistoku BiH, Mehmediki i Špagi prodali oružje, "znajući da će ga oni izvesti iz zemlje i prodati u zemlje zapadne Evrope, prije svega u Njemačku".

U Mehmedikinom vozilu je pronađen lovački karabin, pet metaka, šest bombi, raketni bacač. Tada je izvršen i pretres Berkovićeve kuće, a pronađena su dva bajoneta, dvije lovačke patrone, pribor za čišćenje automatskih puški i plinski pištolj kalibra devet milimetara. Mezetoviću su oduzeti i mobiteli.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije