Podignuta optužnica: Kako su Staf i Draško krijumčarili cigarete u BiH

Radiosarajevo.ba
Podignuta optužnica: Kako su Staf i Draško krijumčarili cigarete u BiH

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, podigao je optužnicu protiv Nenada Petreša, rođenog 1973. godine u Banja Luci, Predraga Pećanca, rođenog 1965. godine u Drvaru, Mustafe Hadžiavdića, zvani Staf rođenog 1966. godine u Tuzli i Marijane Despenić, rođene 1976. godine u Banja Luci.

"Optuženi se terete da su tokom 2017. godine, postali članovi organizirane skupine za krijumčarenje i rasturanje neocarinjene robe, te su u više navrata vršili krijumčarenje akcizne robe-cigareta, sa područja Srbije i Crne Gore, na teritoriju BiH, kao i krijumčarenje iz BiH na područje Hrvatske, većih količina raznih vrsta cigareta, koje su prodavali njima poznatim osobama i na taj način ostvarivali veliku nezakonitu imovinsku korist, te nanosili štetu budžetu i građanima BiH", saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Prema navodima optužnice, optuženi su za izvršenje kaznenih djela, koristili više putničkih motornih vozila-automobila, od koji su neki imali specijalno izgrađene pregrade i skrovišta za krijumčarenje robe preko granice.

U nekoliko navrata, optuženi su u namjerama krijumčarenja otkriveni i spriječeni od strane policijskih djelatnika Granične policije BiH.

Optuženi se terete da su počinili kaznena djela-organiziranje skupine ljudi ili udruženja za krijumčarenje ili rasturanje neocarinjene robe, produženo kazneno djelo krijumčarenja i produženo kazneno djelo nedozvoljenog prometa akciznih proizvoda.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije