Podignuta jedna od najopsežnijih optužnica za organizirani kriminal

Radiosarajevo.ba
Podignuta jedna od najopsežnijih optužnica za organizirani kriminal

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, nakon višemjesečne istrage, podigao je optužnicu protiv 19 osoba, koje se terete za organizirani kriminal u vezi s neovlaštenim prometom opojnih droga.

Optuženi se terete da su od 2010. do 2013. godine, djelujući kao organizirana kriminalna skupina, formirana radi međunarodnog krijumčarenja velikih količina opojnih droga, u više navrata, prokrijumčarili ukupno više desetina kilograma opojnih droga marihuana -"skunk“, heroin i kokain, s područja Albanije i Crne Gore, u Bosnu i Hercegovinu, te dalje prema teritoriji Republike Hrvatske.

Ova optužnica rezultat je rada Tužiteljstva BiH i MUP-a RS, SIPA , Granične policije BiH i MUP-a Kantona Sarajevo u zajedničkoj uporednoj istrazi s policijskim i pravosudnim agencijama Hrvatske ,Crne Gore, Srbije  i Albanije.

Preostali dijelovi međunarodne kriminalne skupine se procesuiraju u Crnoj Gori i Hrvatskoj.

Prema prikupljenim dokazima i rezultatima istrage, optuženi su u više navrata prokrijumčarili količine između 5 i 15 kilograma opojne droge marihuana "skunk", te količine od nekoliko stotina grama opojne droge heroin i kokain. Počinjenjem ovih kaznenih djela, stečena je nezakonita imovinska korist u iznosu od više stotina hiljada KM, koje su pojedini optuženi ulagali u kupovinu skupocjenih automobila ili drugih vrijednosti, te na taj način ubacivali nelegalno stečen novac u financijsko poslovanje, čime su počinili kazneno djelo pranja novca.

U okviru postupka, bit će zatraženo oduzimanje nezakonite imovinske korisiti u velikim iznosima.

Optužnicom je obuhvaćeno 19 osoba s područja Bileće, Trebinja, Ljubuškog, Banja Luke i Sarajeva, a uz optužnicu je predloženo više od 500 dokaznih materijala i saslušanje više od 100 svjedoka optužbe.

Optužnica je podignuta protiv Aleksandra Ivkovića, Zorana Tubića, Ajlina Ahmića, Bojana Ćalasana, Igora Milutinovića, Borislava Bajića, Aleksandra Šutović, Zorana Pilatića, Nikole Pilatića, Dražena Primoraca, Novice Trklja, Vladimira Grubačića, Miljana Kuljića, Draženka Ivkovića, Dragana Gačića, Vukašina Dželetovića, Dejana Vučinića, Ranka Koprivice i Vladimira Antovića.

Podizanje ove optužnice jasna je poruka javnosti i građanima, da Bosna i Hercegovina ima jake i osposobljene tužiteljske i policijske kapacitete, za borbu protiv najtežih oblika organiziranog kriminala, te da je međunarodna i regionalna suradnja pravosudnih i policijskih institucija ključna u borbi protiv međunarodnih oblika kriminala.

Optužnica je, uz obimni dokazni materijal, proslijeđena Sudu Bosne i Hercegovine, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije