Policija traži da se procesuiraju organizatori skupa Pravda za Davida

Radiosarajevo.ba
Policija traži da se procesuiraju organizatori skupa Pravda za Davida
Foto: Slobodan Vasković / Pravda za Davida

Policijski službenici Policijske uprave Banja Luka podnijeli su Osnovnom sudu u Banjoj Luci zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv osoba P.K, B.G. i A.G. koji su organizatori javnog skupa "Podrška Pravdi za Davida".

Iz MUP-a RS navode kako se organizatori javnog skupa nisu pridržavali obaveza propisanih Zakonom o javnom okupljanju Republike Srpske, te su nakon održavanja prijavljenog javnog skupa na Trgu Krajine, organizovali i vodili neprijavljen javni skup u pokretu.

"Organizatori javnog skupa su zajedno sa okupljenim građanima, zaustavljali i održali javni skup u blizini objekata koji se posebno obezbjeđuju, ispred objekta RTRS-a i stambene zgrade u kojoj živi Ž.K., na više lokacija izvršili potpunu blokadu i obustavu saobraćaja, a zatim na parking prostoru u Vidovdanskoj ulici onemogućili izvođenje predviđenog kulturno-zabavnog programa", ističu iz MUP-a.

"Također, organizator javnog skupa nije obezbjedio red i mir na javnom okupljanju, što je za posljedicu imalo činjenje prekršaja po Zakonu o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini, Zakonu o javnom redu i miru Republike Srpske i krivičnih djela propisanih Krivičnom Zakonikom Republike Srpske od strane učesnika javnog skupa.
Policijski službenici nastavljaju rad na utvrđivanju odgovornosti redarske službe zbog nepostupanja po Zakonu o javnom okupljanju Republike Srpske, kao i na identifikovanju i drugih lica koja su učestvovala u izvršenju prekršaja i krivičnih djela", stoji u saopćenju.

Prijava je podnesena protiv Pavla Kneževića, Bojane Gajanović i Ane Grubačić.

U međuvremenu raspisana je nova potjernica, a MUP RS potražuje i člana grupe Pravda za Davida, Vedrana Berića iz Bosanske Gradiške. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije