Počinje zima: Danas je najkraći dan u godini

0
Radiosarajevo.ba
Počinje zima: Danas je najkraći dan u godini
Foto: Čitalac / Snijeg zabijelio planine

Prvi dan zime je danas, i ovo najhladnije godišnje doba, prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zvoda, u našoj zemlji počinje u 10.59 sati.

Zima nastupa u trenutku kada se Sunce nalazi točno iznad obratnice druge hemisfere. Tada je dan najkraći i naziva se zimska kratkodnevnica ili zimski solsticij. Samim tim, ova noć bit će najduža.

Određena polutka Zemljine kugle (sjeverna ili južna) najmanje je izložena Sunčevim zrakama, neovisno o odaljenosti od Sunca.

Na ovaj dan Zemljin sjeverni pol je najudaljeniji od Sunca, a južni je najpriklonjeniji Suncu. Sunčeve zrake okomite su na južnu zamišljenu kružnicu, stoga je južna Zemljina polutka tog dana najviše obasjana i svim ljudima na toj polutki je dan najduži, a noć najkraća u godini.

Zimu karakterizira hladno vrijeme, pojava mraza i snijega, a sudeći prema najavama meteorologa, ova zima u Bosni i Hercegovini bi trebala da bude toplija u odnosu na prosječnu zimsku temperaturu zraka.

Očekivani broj mraznih dana (minimalna temperatura zraka < 0,0 °C) u Bosni tokom zime (2020.-2021.) je do 60, a na području južne Hercegovine prognozira se do 15 mraznih dana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije