Počinje suđenje za ubistvo generala HVO-a Vlade Šantića

2
Hina
Počinje suđenje za ubistvo generala HVO-a Vlade Šantića
Arhiv / Vlado Šantić

Na Kantonalnom sudu u Bihaću naredne sedmice počet će suđenje po optužnici podignutoj zbog ubistva generala HVO-a Vlade Šantića, za što se tereti grupa nekadašnjih pripadnika Armije BiH.

Glasnogovornica bihaćkog suda Safija Selman kazala je kako je početak pretresa zakazan za 17. decembra pred sudijom Osmanom Alibabićem.

Kantonalni sud u Bihaću još je u januaru 2019. potvrdio optužnicu kojom se za ubistvo generala Šantića terete Hamdija Abdić zvani Tigar, bivši visoki časnik Armije BiH te Dedo Karabegović, Jasmir Topal, Ramiz Bajramović, Ramiz Ružnić, Indijan Alibegović i Enver Keranović.

Njemački političari srbijanskoj opoziciji: "Bojkot izbora bio bi samo voda na mlin vladajućih"

Njemački političari srbijanskoj opoziciji: "Bojkot izbora bio bi samo voda na mlin vladajućih"

Svi su optuženi da su organizirali i na svirep i podmukao način ubili generala HVO-a Vladu Šantića.

Prvooptuženi Abdić trenutno je zastupnik Stranke demokratske akcije (SAD) u Parlamentu FBiH.

Podsjetimo, general HVO-a Šantić nestao je u noći s 8. na 9. marta 1995. godine u Bihaću nakon što ga je iz lokalnog zapovjedništva HVO-a odveo optuženi Abdić sa svojim vojnicima.

Šantića su, prema izjavama svjedoka, odveli u hotel Sedra, gdje je razgovarao sa zapovjednikom Petog korpusa Armije BiH Atifom Dudakovićem, a nakon toga mu se gubi svaki trag.

Šantićevi posmrtni ostaci ni do danas nisu pronađeni.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije