Počinje suđenje Branku Vlači za zločine u Vogošći

Radiosarajevo.ba
Počinje suđenje Branku Vlači za zločine u Vogošći


Početak glavnog pretresa pred Odjelom I za ratne zločine Suda BiH u predmetu Branko Vlačo zakazan je za srijedu 23. januara, najavljeno je iz Suda BiH.

Sud BiH potvrdio je 10. oktobra 2012. godine optužnicu kojom se optuženi Branko Vlačo tereti za krivično djelo zločini protiv čovječnosti.

U optužnici se, između ostalog, navodi da je Branko Vlačo, u svojstvu upravnika logora "Planjina kuća", "Nakina garaža", "Sonja" i "Bunker" u Vogošći, u periodu od maja do novembra 1992. godine sudjelovao u širokom i sistematičnom napadu srpskih snaga usmjerenog protiv civilnog stanovništva, znajući za taj napad i da njegove radnje čine dio tog napada.

Vlačo je, kako se navodi, kao učesnik udruženog zločinačkog pothvata, postupao sa diskriminatorskom namjerom realizacije zajedničkog cilja da se provođenjem državne politike izvrši progon bošnjačkog i hrvatskog stanovništva općina Vogošća, Ilijaš, Centar i drugih općina grada Sarajeva.

U optužnici se dalje navodi da je optuženi Vlačo počinio i pomagao progon, tako što je učestvovao u uspostavljanju i organiziranju rada logora za civile "Planjina kuća", "Nakina garaža", "Sonja" i "Bunker", lično učestvovao u prebacivanju civila iz drugih objekata u navedene objekte, preuzeo upravljanje logorima u kojima je uspostavio i održavao sistem zlostavljanja zarobljenih civila.

Civili držani u nehumanim uslovima bez mogućnosti zadovoljenja elementarnih higijenskih potreba, gdje su ubijani, mučeni i prisiljavani na prinudne radove, te korišteni kao živi štit, pri čemu su smrtno stradali, ranjavani ili preživljavali teške psihičke traume.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije