Počinje kampanja 'BiH bez mina i kasetne municije'

Radiosarajevo.ba
Počinje kampanja 'BiH bez mina i kasetne municije'

Nevladina organizacija ''Inicijative preživjelih od mina'' započinje kampanju pod sloganom ''Bosna i Hercegovina bez mina i kasetne municije'', povodom 1. augusta, treće godišnjice stupanja na snagu Konvencije o zabrani kasetne municije, javlja Fena

Kampanja je organizirana u saradnji s Organizacijom amputiraca ''UDAS'' te uz podršku globalnih (Međunarodna kampanja za zabranu mina i Koalicija za zabranu kasetne municije) i lokalnih partnera (članicama Koalicije za uključivanje protivminske akcije u razvojne programe). 

Cilj kampanje je podizanje svijesti javnosti i nadležnih institucija o negativnom uticaju mina i kasetne municije, te isticanje potrebe podizanja profila protivminskih akcija i osiguranja finansijske podrške, čime bi se stvorili uslovi za završetak procesa uklanjanja mina i kasetne municije, saopćeno je iz NVO ''Inicijative preživjelih od mina''. 

Kampanja će započeti organizacijom unikatnog zagovaračkog događaja ''Jedna zemlja, jedan trenutak, različiti pogledi'', u kojem će učestvovati više od 80 osoba, uglavnom preživjelih od mina i kasetne municije, a bit će održan u više od 50 općina ugroženih minama i kasetnom municijom u Bosni i Hercegovini. 

Oni će učestvovati u sinhroniziranoj akciji danas u 12 sati na način da će snimiti fotografiju koja će dokumentovati negativni uticaj mina i zaostalih eksplozivnih sredstava u zajednicama gdje žive. Ovaj performans predstavlja svojevrstan nastavak kampanje koja je započeta povodom 4. aprila - Dana borbe protiv mina, u organizaciji i vodstvu samih stradalnika od mina i kasetne municije. 

Centralni događaj kampanje će biti održan 1. augusta u Sarajevu izložbom fotografija žrtava mina

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije