Počinje isplata naknada roditeljima-njegovateljima: Pogledajte ko sve ima pravo na ova primanja

0
Radiosarajevo.ba
Počinje isplata naknada roditeljima-njegovateljima: Pogledajte ko sve ima pravo na ova primanja
Foto: Centralna banka BiH / Novac

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike objavilo je danas informaciju da su pušteni nalozi za septembarske naknade roditeljima njegovateljima u Federaciji BiH.

"Danas je 10. oktobar. Roditelji njegovatelji molili su nas da nalozi za isplate idu od nas do 10-og u mjesecu. Ovaj mjesec ispunili smo obećanje. Također smo i završili reviziju svih predmeta roditelja njegovatelja i već od sljedećeg mjeseca na isplati je svih 1.615 roditelja njegovatelja, a za mjesec septembar uneseni su nalozi u iznosu 4.985.008,55 KM", najavio je federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić.

Iz Ministarstva podsjećaju da je primjena Zakona roditelj njegovatelj počela krajem 2021. godine, te da je revizija oko 1.600 premeta trajala skoro dvije godine.

Španska aviokompanija najavila letove iz Sarajeva za Madrid

Španska aviokompanija najavila letove iz Sarajeva za Madrid

"U periodu od godinu i po dana koliko je trajala revizija do preuzimanja mog mandata završeno je tek oko 500 predmeta. Prepoznali smo to kao prioritet, osnovao sam komisiju i za tri mjeseca završili smo oko 700 zaostalih i nešto više od 300 novopristiglih rješenja i time konačno okončali zaostalu reviziju", podsjetio je ministar.

Ministar najavljuje i izmjene Zakona roditelj njegovatelj kako bi se ispravili nedostaci u postojećem zakonu koji se odnose na uračunavanje invalidnine djeteta u cenzus za ostvarenje prava, te priroda nastanka invaliditeta, obzirom da po važećem zakonu pravo na sticanje statusa roditelja njegovatelja imaju samo roditelji djeteta koje je rođeno sa invaliditetom, ne i one djece koja su invaliditet zadobila usljed nesreće ili bolesti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije