Početak projekta "Podrška reformi visokoškolskog obrazovanja"

Radiosarajevo.ba
Početak projekta "Podrška reformi visokoškolskog obrazovanja"

Foto: Sarajevski univerzitet


U Sarajevu danas zvanično počinje projekat "Podrška reformi visokog obrazovanja u BiH", kojeg financira Evropska unija sa 1,1 milion eura, javlja Onasa.

Cilj ovog projekta je unapređenja reforme sistema visokog obrazovanja, kako bi bilo odgovoreno na potrebe tržišta rada u borbi protiv nezaposlenosti, te pružena podrška ekonomskom i društvenom razvoju, saopćila je Delegacija EU u BiH.

Ovaj cilj bit će realiziran kroz provođenje dvije ključne komponente projekta, a riječ je o priznavanju kvalifikacija i upravljanju univerzitetima.

U okviru prve komponente - priznavanju kvalifikacija, cilj projekta je povećanje akademske mobilnosti u BiH i inostranstvu, kao i povećanje mobilnosti radne snage u okviru evropskog tržišta rada, putem priznavanja diploma u skladu sa Lisabonskom konvencijom o priznavanju.

Druga komponenta projekta - upravljanje univerzitetima, obuhvatit će institucionalni razvoj bh. univerziteta, sa ciljem povećanja isplativosti poslovanja njihove administracije i menadžmenta, a putem uvođenja modela integriranog univerziteta.

ftv/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije