Početak kraja organizovanog kriminala u BiH

Radiosarajevo.ba
Početak kraja organizovanog kriminala u BiH


Nakon što je SIPA, u saradnji sa drugim policijskim službama, danas otpočela Lutku, veliku akciju suzbijanja organizovanog kriminala u BiH, direktor ove državne agencije Goran Zubac kazao je da je to „početak kraja organizovanog kriminala“.

„Državna agencija za istrage i zaštitu istražuje najveću zločinačku organizaciju u BiH, koja je uz pomoć svojih saradnika iz susjednih zemalja i drugih sličnih organizacija, počinila veliki broj krivičnih djela koja do sada nisu rasvijetljena“, istaknuo je danas direktor Agencije Goran Zubac, navodeći da se radi o nakon koje više ništa neće biti isto.

Kazao je da se radi o krivičnim djelima koja su sama po sebi vrlo kompleksna i opasna, te da je to razlog zbog čega policijska istraga traje dugo i bit će nastavljena u narednom periodu.

Zubac je naveo da su dosad prikupljene ozbiljne informacije i dokazi da se na teret spomenutoj zločinačkoj organizaciji stavlja veći broj krivičnih djela - trgovina narkoticima, pranje novca, ubistva i pripreme ubistava na skriven i podmukao način, uključujući i pripremanje ubistava policijskih službenika koji su istraživali njihova krivična djela, te teška razbojništva, kamatarenje, zloupotreba službenih položaja...

Među ostalim, došlo se do materijalnih dokaza u vezi sa ubistvom Ramiza Delalića koje je počinjeno 5.  juna 2007. godine u Sarajevu, teškim ubistvom Borisa Govedarice 24. augusta 2007. u Istočnom Sarajevu, te teškim ubistvom Vladimira Mačara, Milana Vlaškića i Radeta Magazina 31. januara 2008. godine na Palama, kao i u vezi s pokušajem ubistva Đorđa Ždrale u tri navrata.

Na teret zločinačkoj organizaciji koja je u fokusu istrage stavlja se i razbojnička pljačka od 29. juna 2006. godine na štetu PBS-banke u Sarajevu kojom prilikom je ukradeno 2,2 miliona eura, te razbojništvo od 29. juna 2008. godine na štetu BH Pošte u Sarajevu kojom prilikom je ukradeno 668.282,00 KM.

„Dosadašnjim mjerama i radnjama pored utvrđivanja postojanja zločinačke organizacije, identifikovali smo sve njene članove, krivična djela koja su počinili i na koji način, njihove sklonosti i navike, te saradnike kojih je bilo i u bezbjedonosnim i drugim strukturama vlasti u BiH“, kazao je Zubac.

Zubac je u vezi s provedenim aktivnostima iskazao zahvalnost MUP-u Republike Srbije čije su inforamcije i podaci pomogli u ovoj istrazi, kao i MUP-u RS, MUP-u KS i Policiji Brčko Distrikta.

„Najveće zasluge pripadaju Tužilaštvu BiH, sa kojim imamo jako dobru saradnju, kako na ovom tako i na svim drugim predmetima koji se zajednički istražuju“, zaključio je Zubac, ocijenivši da je to  dokaz profesionalnosti, spremnosti i odlučnosti u borbi protiv organizovanog kriminala u BiH.

„Ovo je početak kraja organizovanog kriminala u Bosni i Hercegovini“, poručio je Zubac.

U interesu istrage direktor SIPA-e nije želio komentirati novinarska pitanja u vezi s drugim detaljima policijske akcije čije se provođenje nastavlja.

Prema nezvaničnim informacijama i medijskim spekulacijama, akcija je usmjerena protiv tri organizirane grupe i više osumnjičenih osoba.

Pretresi se, navodno, vrše u Sarajevu, Istočnom Sarajevu i Zvorniku, a jedan od takvih objekata je i hotel "Casa Grande", vlasništvo Nasera Keljmendija, a, nezvanično se spominje i Darko Elez, kojem je Apelacioni sud u Beogradu prošle godine potvrdio presudu kojom je osuđen na devet godina zatvora.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije