Počeo sastanak Fulea s bh. političarima, ne očekuju se nova rješenja za slučaj 'Sejdić-Finci'

Radiosarajevo.ba
Počeo sastanak Fulea s bh. političarima, ne očekuju se nova rješenja za slučaj 'Sejdić-Finci'

U zgradi Delegacije EU u BiH počeo je sastanak bh. političkih lidera s komesarom za proširenje EU Štefanom Fuleom, prenosi Fena.

Fule je doputovao u dvodnevnu posjetu BiH, a razlog njegove posjete je pokušaj da politički lideri naprave pomak u provođenju presude Sejdić-Finci, ali i sigurnosna situacija nakon nereda koji su izbili 7. februara tokom protesta građana BiH.

Današnjem sastanku prisustvuju predsjednik Socijaldemokratske partije (SDPBiH) Zlatko Lagumdžija, predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBBBiH) Fahrudin Radončić, zamjenik predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović, predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik, predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić, predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZBiH) Dragan Čović i predsjednik Hrtvatske demokratske stranke 1990 (HDZ1990) Božo Ljubić.

Bh. politički lideri, kako javlja Anadolija, ne očekuju pomak u implementaciji presude Sjedić-Finci.

Stefan Fule je taj koji diktira tempo sastanka, a očekujem da danas izađe s konsolidiranim prijedlogom na kojem smo stali prošli put, kazao je danas prije sastanka lidera bh. stranaka s visokim komesarom za proširenje Evropske unije Stefanom Fuleom predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Zlatko Lagumdžija.

"Očekujem da gospodin Fule zaista čuje glas građana ove zemlje i da i on kao i ostali čelnici EU shvate da je ovo i njihov problem, da je vrijeme da se BiH da jedna nova nada od EU", rekao je Lagumdžija.

"Smatram da će na današnjem sastanku pretežno biti priče o situaciji koju imamo u BiH i tome kako da je stabiliziramo", rekao je zamjenik predsjednika Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović.

"U vezi s presudom Sejdić-Finci, od današnjeg sastanka ne očekujem ništa. Razgovarao sam i sa nekim akterima sa kojima smo i ranije imali ovdje pregovore. Ne bih rekao da ćemo napraviti ikakav pomak", poručio je Izetbegović.

Bez novih prijedloga

"Vidjet ćemo šta je suština današnjeg sastanka, pa ćemo onda znati", kazao je predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić. "Nemam novih prijedloga, osim indirektnih izbora", izjavio je Radončić.

"Nisam čuo ništa novo da ima, ikakvog pomjeranja u bilo kojim stavovima i nisam informisan zašto je zakazan današnji sastanak. Nemam nikakve elemente da bih bio optimista", naglasio je lider SDS-a Mladen Bosić.

Ne očekujem ništa od današnjeg sastanka, rekao je lider SNSD-a Milorad Dodik, istaknuvši kako je i sve što je do sada bilo, takođe, „bilo ništa“. "Kao što je i ova zemlja ništa. Ovdje se radi o jednog iluziji koju promovišu i domaće, a najviše strane snage. Radi se o neozbiljnoj zemlji u kojoj ne može ništa da funkcioniše, nije poštovan mirovni ugovor i nikada nije uspostavljena Dejtonom ugovorena BiH", naglasio je Dodik.

Dodik je naglasio kako sebe ne vidi kao bosanskohercegovačkog političara, te da ga bh. politika 'uopšte ne interesuje'.

"Ja sam političar Republike Srpske, izabran neposrednim izborima. Ja nikada neću prihvatiti da mi neko pripiše da sam bh. političar, BiH me ne zanima", poručio je Dodik.

'Ovo stanje je zaista neodrživo'

Lider stranke HDZ 1990 Martin Raguž istaknuo je kako je na današnji sastanak došao s jasnim stavom kako su se stvorile nove historijske okolnosti za odnos BiH i EU. "Očekujem da i ključni ljudi EU za proširenje, a i mi koji dolazimo, razumijemo ovu tešku situaciju u kojoj je ova zemlja i nađemo odgovore na nju", istakao je Raguž, dodavši kako na današnjem sastanku treba biti riječ o svemu, jer je „ovo stanje zaista neodrživo“.

Nakon sastanka s liderima bh. političkih stranaka, visoki komesar za proširenje EU Stefan Fule održat će konferenciju za novinare.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije