Počeo projekat uništavanja eksplozivnih ubojitih sredstava

Radiosarajevo.ba
Počeo projekat uništavanja eksplozivnih ubojitih sredstava

U Doboju je danas zvanično otpočeo projekat uništavanja eksplozivnih ubojitih sredstava i zaostataka rata (EXPLODE)  i realizovat će se do 2015. godine.

Projekat u vrijednosti od 3.837.830 eura finansira Evropska unija, a provodi se u partnerstvu sa Ministarstvom odbrane Bosne i Hercegovine, Razvojnim programom Ujedinjenih nacija (UNDP) i Misijom OSCE-a u BiH, javlja Fena.

Projekat "EXPLODE" ima za cilj podržati Oružane snage BiH u smanjenju njihovih zaliha municije na količine kojima se može upravljati, kao i Ministarstvo odbrane/obrane BiH u unapređenju upravljanja zalihama, sigurnosti i uslova skladištenja na lokacijama uskladištenja.

U Bosni i Hercegovini danas postoji vise od 17.000 tona viškova vojne municije. Veći dio te količine je visokorizičan u smislu mogućih nekontroliranih eksplozija, što predstavlja stalnu opasnost za civilno stanovništvo koje živi u blizini lokacija skladištenja, te za vojnike koji osiguravaju ovakve viškove. 

"Zajedno s ovim projektom, EU je ukupno osigurala više od osam miliona eura za unapređenje sigurnosti građana BiH tokom nekoliko posljednjih godina. Očekujemo da će projekt "EXPLODE" dovesti do smanjenja viškova i nestabilne municije za oko 6.000 tona", kazao je šef Operacija u Delegaciji Evropske unije u BiH Holger Schroeder.

Ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić je naglasio da brz odgovor međunarodne zajednice na zahtjev za pomoć iz Ministarstva odbrane BiH ukazuje na prevashodnu veoma konstruktivnu i progresivnu ulogu i doprinos Evropske unije, OSCE-a, UNDP-a, EUFOR-a u stvaranju sigurnosnog ozračja za sve stanovnike BiH kao i spremnost da se u finansijskom smislu pomogne BiH jer ona to iz ograničenog operativnog budžeta ne bi mogla osigurati.

V.d. rezidentnog predstavnika UNDP-a Zahira Virani je kazala da je sigurnost ljudi ključna oblast djelovanja UNDP-a, a u okviru ovog projekta cilj je spriječiti ljudske gubitke ili oštećenja infrastrukture koja mogu izazvati nekontrolirane eksplozije municije..

Vršilac dužnosti šefa Misije OSCE-a u BiH, Nina Suomalainen je podcrtala da će OSCE u partnerstvu s UNDP-om raditi na unapređenju sigurnosti na skladišnim lokacijama, s ciljem zaštite pripadnika Oružanih snaga BiH koji rade na skladišnim lokacijama, kao i lokalnih zajednica u blizini takvih lokacija i zaštiti okoliša od potencijalno štetnih učinaka slučajnih eksplozija. 

Projekat "EXPLODE" koji će trajati 28 mjeseci finansira Evropska unija u iznosu od 3.837.830 eura iz Instrumenta za stabilnost (IfS).

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije