Počeo novi sastanak lidera stranaka vladajuće koalicije u FBiH

Anadolija
Počeo novi sastanak lidera stranaka vladajuće koalicije u FBiH
U popodnevnim satima u Sarajevu je počeo sastanak lidera stranaka vladajuće koalicije u Federaciji BiH Bakira Izetbegovića (SDA), Dragana Čovića (HDZ) i Fahrudina Radončića (SBB).

Današnji razgovori u zgradi Predsjedništva BiH su nastavak jučerašnjih s tim što će, kako je najavljeno, danas u fokusu biti funkcionisanje vlasti na nivou BiH i stanje u Vijeću ministara.

Lideri koalicije SDA-HDZ-SBB su nakon višesatnog sastanka jučer  istakli da su vođeni konstruktivni razgovori koji bi trebali biti način za rješavanje nesuglasica vladajućih stranaka u Federaciji BiH.

Poručili su da je otvoren konstruktivan dijalog koji je omogućio koalicionim partnerima da se vrate na princip međusobnog uvažavanja.

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović poručio je da će biti pozitivnih, direktnih efekata današnjih sastanaka.

"Bude predrasuda, pogrešnih predstava koje smo danas raščistili i to je ono što je bilo vrijedno današnjeg jako dugog sastanka na različite teme. Mislim da ćemo iduće godine krenuti u veoma snažnu, intenzivnu izgradnju autoputa i cesta diljem Federacije. Takođe, mislim da smo našli neka rješenja koja će olakšati rad kliničkih centara u Mostaru, Sarajevu i Tuzli", istakao je Izetbegović.

Dragan Čović, predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH, kazao je da su se dogovorili da koriste jedan kriterij za uvažavanje, partnerstvo, pravu koaliciju.

"Ideja je tražiti rješenja za svaki problem, međusobno ga uskladiti kako u izvršnoj tako i u zakonodavnoj vlasti kako bi se izbjegao bilo koji oblik preglasavanja i bilo koji oblik kršenja procedura", istakao je Čović.

Predsjednik Saveza za bolju budućnost BiH Fahrudin Radončić je rekao da vlast u FBiH pokazuje punu odgovornost prema građanima.

"Današanji sastanak je pozitivna posljedica onog dogovora da se nas trojica predsjednika operativno uključimo i dinamiziramo stvari kada su odnosi u Federaciji u pitanju, ne samo politički nego i izgradnja autoputeva, cesta, zdravstveni sektor, industrija, boračka populacija, stanje u poljoprivredi", istakao je Radončić jučer nakon sastanka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije