Počelo suđenje Čoviću za privatizaciju Eroneta

Radiosarajevo.ba
Počelo suđenje Čoviću za privatizaciju Eroneta

U Kantonalnom sudu u Mostaru danas je počelo suđenje u slučaju sporne privatizacije HT Eroneta 1999. godine, u kome je prvooptuženi Dragan Čović, lider HDZ-a BiH.
 
Čović, koji je u to vrijeme bio ministar finansija FBiH i član Upravnog odbora HPT-a, i još šest lica terete se za nezakonito prenošenje 51 posto dionica HT Eroneta, koje su bile vlasništvo HPT-a, na privatna preduzeća Alpina komerc, Kroherc i Hercegovina osiguranje, kojima je HPT dugovao na ime građevinskih radova.
 
Nakon čitanja optužnice, odbrana optuženih je u uvodnim riječima negirala krivicu i ustvrdila da u ovom slučaju niko od optuženih nije zloupotrijebio svoj položaj, kao i da nije načinjena bilo kakva šteta, niti je prekršen zakon.
 
U slučaju HT Eronet pored Čovića optuženi su i tadašnji direktor HPT Marinko Gilja i još petoro članova Upravnog odvora Vladimir Šoljić, Macan Žarić, Neven Đukić, Ivan Baćak i Slavica Josipović.
 
Suđenje će biti nastavljeno iduće sedmice.
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije