Zenica / Počeli radovi: Za tunel izdvojena vrtoglava cifra, pogledajte kako će izgledati

09. 12. 2019. u 15:09:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 67

Prigodnom svečanošću održanom na gradilištu tunela Zenica obilježen je početak radova na probijanju sjevernog portala tunela, najznačajnijeg objekta na poddionici Ponirak-Vraca.

Pored predstavnika organizatora i investitora projekta, JP Autoceste FBiH, na svečanosti su sudjelovali šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Johann Sattler, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić, federalni ministar za prostorno uređenje Josip Martić,predstavnica EIB-a za BiH Sandrine Friscia, direktorica EBRD ureda u BiH Manuela Naessl, premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirza Ganić i gradonačelnik Zenice FuadKasumović.

Direktor JP Autoceste FBiH Adnan Terzić je istakao da danas simbolično obilježavamo početak radova na probijanju tunela Zenica, iako su radovi već ranije započeti. Zadovoljstvo je što radove na probijanju tunela izvodi domaća kompanija, koja je i do sada pokazala da zna i da može da radi najkompleksnije objekte na Koridoru Vc.

.

U svojim obraćanjima, visoki zvaničnici su istakli značaj izgradnje ovog objekta i ostalih dionica autoceste na Koridoru Vc u cjelini za brži promet ljudi i roba, bolji pristup manjim gradovima, poboljšanje bh. turističke rute i unaprjeđenje trgovinskih tokova između zemalja regiona što će pozitivno uticati na ekonomiju Bosne i Hercegovine.

Izgradnja poddionice Ponirak – Vraca osim što će skratiti put Zenica-Žepče za pet kilometara, predstavlja dio radova na izgradnji funkcionalne putne cjeline a koja je trenutno u izgradnji ukupne dužine od 40 kilometara. Na Koridoru Vc trenutno je devet aktivnih gradilišta, a ukupna investicijska vrijednost radova je 477 miliona eura.

Na poddionici Ponirak-Vraca najznačajniji je objekt tunel Zenica dužine 2.475 lijeva cijev i 2.420 metara desna cijev. Pored tunela gradit će se potputnjak i jedan hidrotehnički objekt za regulaciju potoka Ponirak.

Vrijednost ugovora za izgradnju poddionice Ponirak-Vraca iznosi 59.408.825,00 eura bez PDV-a, a sredstva su osigurana putem Evropske investicijske banke (EIB) u visini 50 miliona eura i bespovratnim sredstvima Evropske unije u visini od 19 miliona eura u okviru Agende za povezivanje preko investicijskog okvira za Zapadni Balkan (WBIF).

„Projekti kao ovaj mijenjaju stvari na bolje u Bosni i Hercegovini. Izgradnjom ovog tunela skratit će se vrijeme putovanja, povećat će se sigurnost u skladu sa EU standardima i smanjiti nivo zagađenosti, povećat će trgovinsku vezu između Zapadnog Balkana i EU i dovesti do otvaranja novih radnih mjesta. Ovo je povezivanje BiH sa regijom i EU“., izjavio je Sattler.

NEMA KOMENTARA