Počelo prikupljanje potpisa za pomirenje u regiji

Radiosarajevo.ba
Počelo prikupljanje potpisa za pomirenje u regiji
/ FOTO: Nermin Čolić/Radiosarajevo.ba

Akcijom „regionalnog odmrzavanja“ danas u 11.55 h ispred sarajevske Katedrale, kao i u Zagrebu, Beogradu, Ljubljani, Prištini, Skoplju, Banjaluci, Tuzli i Podgorici, počela je dosad najveća regionalna kampanja, tokom koje će se prikupljati milion potpisa podrške za osnivanje REKOM-a, Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim kršenjima ljudskih prava počinjenim od 1991. do 2001. na prostoru nekadašnje SFRJ.

Pred sarajevskom su Katedralom danas svoje potpise podrške ovoj iznimno važnoj inicijativi dali, među ostalima, i Sulejman Tihić, Mirsad Kebo, Dino Mustafić, Salmir Kaplan, Dennis Gratz, Danis Tanović...
 
U istovremenoj akciji u osam gradova regiona učestvuje više od 500 volontera i volonterki, dok će hiljade mladih biti nosioci kampanje prikupljanja potpisa koju će koordinisati Inicijativa mladih za ljudska prava, a koja će u svim zemljama nasljednicama SFRJ trajati do 6. juna. Otvaranju kampanje prisustvovat će javne ličnosti koje će dati potpis podrške.
 
Deset godina od kraja oružanih sukoba na tlu nekadašnje SFRJ, ni u jednoj od država nije dovršen popis ubijenih u ratu, a više od 15.000 osoba i dalje se vode kao nestale. Žrtve su marginalizovane, njihovi glasovi se u javnosti rijetko čuju, a brojevima ubijenih često se manipuliše u političke svrhe.
 
Ovi i mnogi drugi razlozi naveli su više od 1.500 udruženja i pojedinaca svih nacija i vjera sa prostora bivše SFRJ, okupljene u Koaliciji za REKOM, da zagovaraju stvaranje nezavisne međudržavne komisije kao vansudskog istražnog tijela koje treba da utvrdi i javno saopšti činjenice o proteklim ratnim zbivanjima. Među njima su udruženja žrtava, nestalih, veterana, logoraša, novinara, manjinskih zajednica, organizacija za ljudska prava.
 
Simbolični potpisi podrške će tokom juna ove godine zajedno sa Prijedlogom Statuta REKOM-a biti predati svim parlamentima u regionu, od kojih će se tražiti osnivanje komisije. Potpis možete dati i na stranici, na kom su detaljne informacije o Inicijativi za REKOM. 
 
REKOM su dosad podržali predsjednici Hrvatske i Srbije Ivo Josipović i Boris Tadić, Skupština Crne Gore, Evropska komisija i Evropski parlament, kao i brojne javne ličnosti u regionu.
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije