Počela sjednica Skupštine: Ko je tu, ko govori, i šta je pitao Damir Nikšić

E. H.
Počela sjednica Skupštine: Ko je tu, ko govori, i šta je pitao Damir Nikšić
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Sjednica Skupštine KS

Sjednica Skupštine Kantona Sarajevo počela je u Sarajevu, a zastupnici raspravljaju o jednoj tačci dnevnog reda - Prijedlog za glasanje o nepovjerenju Vladi Kantona Sarajevo.

Sjednicu je otvorila predsjedavajuća Skupštine Danijela Kristić.

Nakon intoniranja himne zastupnici su za 18 glasova za usvojili dnevni red.

Trenutno su prisutna 32 zastupnika, a shodno odlukama s prethodne sjednice, mjesto bošnjačkog člana rukovodstva Skupštine KS zauzeo je, umjesto Elmedina Konakovića (NiP), Mirza Čelik (SDA).

Izostanak sa sjednice najavili su Elvis Vreto i Damir Marjanović.

Nakon što je usvojen dnevni red, počeo je govoriti premijer Vlade Edin Forto (Naša stranka). U jednom trenutku, njegovo izlaganje prekinuo je Damir Nikšić (nezavisni) koji je kazao kako očekuje više detalja od predlagača - zašto se danas uopće glasa o nepovjerenju Vlade?

Na početku sjednice KS zastupnicima se obratio dopredsjedavajući ove institucije Mirza Čelik. "Vlada na čelu s premijerom Edinom Fortom izgubila je povjerenje zastupnika, ali i građana", poručio je Čelik.

Premijer Forto ovom prilikom "položio je račune".

"Sve one stranke koje su u predizbornoj kampanji govorile da neće ići u koaliciju sa SDA su formirale ovu vladu. To je bilo šest stranaka, a pokušali smo napraviti jedan novi narativ, novu priču. Odlučili smo da to uradimo preko programa, usvojili smo ono oko čega smo se mogli složiti. Taj program je prvi u BiH, ali vrlo je rijedak u regiji. Taj dokument je okupio različite stranke" kazao je Forto.

Dodao je da sljedeća Vlada treba da prati taj princip, a ukoliko dođe do izbora nove Vlade.

"Na taj način se daje moć parlamentu i izvlači moć iz kancelarija stranaka. Imali smo pritisak javnosti i mi smo pod tim pritiskom radili. Morali smo brzo dokazati da smo mi promjena. Mogli ste čuti zastupnike iz skupštinske većine koji kritikuju rad Vlade. Nije nam dozvoljena niti jedna greška i to nam je pomoglo da bolje radimo svoj posao", poručio je Forto, i dodao:

"Na početku rada smo osjetili strašan otpor u preduzećima. Puno je teže raditi kad radite na promjeni, a ne nastavljate po starom. Ali ako uspijete pokrenuti promjenu onda je to teško zaustaviti, nadam se da će se promjene nastaviti."

Naglasio je da je rad u Vladi KS vrlo težak.

"Posljednji smo izlazili iz ove zgrade. Kad uđete u kanton i kad shvatite kolike su ovlasti i to je vrlo teško", istakao je Forto i najavio obraćanja ministara u Vladi KS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije