Počela sjednica predstavničkog doma PSBiH

Radiosarajevo.ba
Počela sjednica predstavničkog doma PSBiH

Sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH počela je u Sarajevu, a na dnevnom redu je potvrđivanje imenovanja predsjedavajućeg Vijeća ministara.

Predsjedništvo BiH je 14. juna tajnim glasanjem, izabralo Slavu Kukića kao kandidata za predsjedavajućeg Vijeća ministara, a konačnu odluku donijet će Predstavnički dom državnog parlamenta.

Parlamentarna Komisija za pripremu izbora Vijeća ministara BiH, sa sedam glasova protiv i pet "za“ nije podržala kandidaturu Slave Kukića, odnosno nije dala preporuku Predstavničkom domu PSBiH za imenovanje Kukića na funkciju predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH. Odluka Komisije nije obavezujuća za Predstavnički dom.

Stranke iz RS-a, kao i oba HDZ-a od početka se protive izboru Slave Kukića, kojeg su kao nestranačkog kandidata predložile stranke potpisnice Platforme. 

Na početku današnje sjednice poslanik Drago Kalabić je postavio pitanje hoće li se Predsjedništvo BiH, kao predlagač pojaviti na sjednici Doma, a na prijedlog poslanika Mladena Bosića data je pauza od pola sata tokom koje bi trebalo stupiti u kontakt sa članovima Predsjedništva BiH te pokušati osigurati njihovo prisustvo.   

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije