Počela sjednica Predstavničkog doma PSBiH: Više zakonskih rješenja na dnevnom redu

0
Radiosarajevo.ba
Počela sjednica Predstavničkog doma PSBiH: Više zakonskih rješenja na dnevnom redu
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Sjednica Predstavničkog doma PSBiH

Počela je sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Na dnevnom redu je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o porezu na dodatu vrijednost, čiji su predlagači poslanici Mladen Bosić i Darko Babalj, sa zahtjevom za razmatranje po hitnom postupku. Predložene izmjene predviđaju da se PDV plaća posljednjeg dana u mjesecu, a ne 10. u mjesecu kao što je sada slučaj. Jučer su svoj zahtjev za usvajanje ovog Prijedloga uputila udruženja poslodavaca iz oba entiteta.

Trebao bi biti razmatran i Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH, koji su predložili poslanici Milan Dunović, Zlatan Begić i Vlatko Glavaš.

Poznat identitet muškarca koji je poginuo na kvadu na Kozari

Poznat identitet muškarca koji je poginuo na kvadu na Kozari

Predložene izmjene predviđaju da posebnim znakom mogu biti obilježena i vozila u kojima se za vrijeme prevoženja nalaze osobe sa stepenom invaliditeta 80 posto i više, dok važeća odredba propisuje da je to stepen invaliditeta 100 posto.

Poslanici bi trebalo da razmatraju i principe (prvo čitanje) Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o službi u Oružanim snagama BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, a kojim se olakšava prijem u službu, pojednostavljuju procesi upravljanja karijerom profesionalnih vojnih osoba i na taj način pomaže bolja kadrovska popunjenost.

Trebali bi biti razmatrani i principi Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o radu u institucijama BiH, koji su predložili poslanici Predrag Kojović, Sabina Ćudić i Aida Baručija; kao i Prijedlog zakona o moru, koji su predložili poslanici Amor Mašović, Denijal Tulumović, Edin Ramić, Midhat Čaušević, Nermin Mandra, Safet Kešo, Šemsudin Dedić, Šemsudin Mehmedović i Šerif Špago.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije