Počela regionalna konferencija o visokom obrazovanju

Radiosarajevo.ba
Počela regionalna konferencija o visokom obrazovanju

U organizaciji Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) danas je u Sarajevu počela dvodnevna konferencija o visokom obrazovanju "Izgradnja kapaciteta za promjene na zapadnom Balkanu", prenosi Fena.

Na konferenciji učestvuju predstavnici ministarstava obrazovanja, profesori, rektori te dekani obrazovnih institucija iz regiona te predstavnici međunarodnih organizacija, evropski i stručnjaci iz regiona iz ove oblasti.

Cilj sastanka je da se razmjenom iskustava podrži institucionalna reforma na zapadnom Balkanu.

Prisutne je pozdravio generalni sekretar RCC-a Hido Biščević koji je istakao važnost unapređenja visokoškolskog obrazovanja radi što boljeg usklađivanja s evropskim standardima.

Sarajevska konferencija je treći sastanak s istom temom i nastavak je već održanih skupova u Dubrovniku i Novom Sadu prije dvije, odnosno četiri godine.

Otpora reformama najviše na univerzitetima

"Inicijativa podrazumijeva rješavanje onih pitanja koje u našem regionu nisu riješene kao u ostalim evropskim zemljama. Suština je u tome da je konačno došlo vrijeme da se postavi novi sustav u oblasti visokoškolskog obrazovanja koji će pokrenuti nove visokoobrazovane slojeve mladih ljudi spremnih na aktivnije djelovanje", izjavio je Feni rektor Sveučilišta u Zagrebu Aleksa Bjeliš.

Otpori reformama najviše su, tvrdi Bjeliš, prisutni upravo na univerzitetima.

"Mi smo naslijedili ovakav obrazovni sustav od eks Jugoslavije i teško ga je promijeniti u situaciji kada se svi boje za svoje pozicije i kada već postoje oformljene enklave koje su potpuno neprobojne", kazao je Bjeliš.

Rektor Univerziteta u Novom Sadu Miroslav Vesković istakao je dobru saradnju s visokoškolskim institucijama u regionu.

"Ovakve konferencije imaju za cilj balansiranja življenja u trenutnoj situaciji i razmišljanja tri koraka unaprijed", kazao je Vesković, prenosi Fena.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije