Počela posebna sjednica Narodne skupštine RS - ovo su današnje Dodikove izjave

9
Radiosarajevo.ba
Počela posebna sjednica Narodne skupštine RS - ovo su današnje Dodikove izjave
Foto: Srpskainfo / Dodik danas uoči sjednice

Počela je posebna sjednica Narodne skupštine bosanskohercegovačkog entiteta RS, na kojoj se očekuje da bude potvrđen veto Milorada Dodika na pet tačaka usvojenih - kako ne propušta istaknuti prethodnih dana - "preglasavanjem na sjednici Predsjedništva Bosne i Hercegovine".

Vrijedi podsjetiti da su na 25. redovnoj sednici Predsjedništva BiH, koja je održana 31. marta, usvojene odluke kojima se odobrava zaključivanje dva memoranduma i tri sporazuma - protiv istih je glasao Dodik.

U pitanju su: Memorandum o razumijevanju između CIK BiH i Misije OSCE u BiH; Memorandum o razumijevanju u vezi sa saradnjom u području izbora između CIK i Državne izborne komisije Mađarske; Sporazum o učešću BiH u međunarodnom istraživanju kompjuterske i informacione pismenosti ICILS 2023; Sporazum o učešću BiH u međunarodnom istraživanju o učenju i podučavanju TALIS 2024. i Sporazum o učešću BiH u međunarodnom istraživanju trendova u znanju matematike i prirodnih nauka TIMSS 2023.

Zemljotres uzdrmao Bosnu i Hercegovinu: 'Probudilo me...'

Zemljotres uzdrmao Bosnu i Hercegovinu: 'Probudilo me...'

Dodik se, dakako prigodno, danas i obratio pred Narodnom skupštinom.

Kazao je da traži podršku da se na nivou BiH ne razgrađuju institucije(?) i ne ruši ustavni poredak(?). Zanimljivo, nije istaknuo da upravo on to čini svojim kontinuiranim potezima.

Zatim je nastavio time kako je ovih pet odluka Predsjedništva BiH "štetno po vitalni interes RS-a" i da su na neke od njih institucije RS dale negativno mišljenje. 

"Spornim odlukama Predsjedništva BiH se pokušava zaobići nadležnost RS i to danas moramo zaustaviti. Protiv nekih odluka sam glasao, ali nisam pokrenuo vitalni nacionalni interes jer sam smatrao da ne ugrožavaju interese RS", govorio je, ponovo nemušto.

Za OSCE je, pak, rekao kako oni, kao nisu sporni, ali jeste CIK, jer je "činjenica da CIK nema legitimitet". Slično je rekao i za sporazum s Mađarskom.

Zašto bi sporazumi o istraživanju o učenju iili onaj o istraživanju trendova u znanju matematike i prirodnih nauka mogli biti štetni po ovaj entitet, objasnio je ovako:

"Vlada RS i njene institucije ne vide ništa sporno u tome da se izvrši provjera kvaliteta obrazovanja u našim školama. Ali želimo da to bude u skladu sa ustavnom strukturom. Međutim, to nije slučaj u navedenim sporazumima jer nisu ispoštovane nadležnosti i stavovi institucija RS. Ministarstvo prosvjete i kulture RS je poslalo stav da podržava učešće u testirajnu, ali da se rezultati daju posebno za RS."

"Mi smo legalisti, tražimo ono što je predviđeno ustavom", opetovao je, pa onda opet lažno izjavio da je RS država:

"Danas imamo državu koja nam, ako budemo pametni i složni, može biti garant da smo vječni na ovim prostorima. Naša prava su trajna, ne mogu se trošiti ni osporavati. Ona nam pripadaju prema univerzalnim pravima koje imaju narodi. RS ulazi u značajan period za svoju buduću sudbinu. U narednih godinu, dvije će se odlučiti da li će RS ojačati svoju autonomiju, ili je uopšte neće biti. Zato je važno da budemo jedinstveni."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije